Siementen kylmäkäsittelyn ABC
Ti, 2010-03-02 16:09
Kylmäkäsittely hoituu luonnostaan silloin, kun kasvi pudottaa siemenensä maahan. Jos kylvät esimerkiksi itse keräämiäsi perennojen siemeniä, voi kylmäkäsittelyn tehdä myös itse.
Monet siemenet, varsinkin useat perennat, tarvitsevat kylmäkäsittelyn lopettamaan lepotilan ennen itämistä. Menetelmä on kaksivaiheinen. Ensin annetaan siementen huoneenlämmössä imeä itseensä vettä. Sitten ne laitetaan tietyksi ajaksi kylmään. Kylmäkäsittely on ajoitettava siten, että siemenet voi kylvää huhtikuun ja kesäkuun välisenä aikana. Ne siemenet, jotka vaativat pakkasta itääkseen, on syytä kylvää ulos syksyllä. Näin ne saavat luonnollisen kylmäkäsittelyn.
- Käytä hienoa hiekkaa, hienojakoista turvetta tai turvehiekkaseosta.
- Lisää ainekseen niin paljon keitettyä ja jäähtynyttä vettä kuin aines vetää itseensä.
- Ota tätä 1 dl annospussia kohti.
- Laita maa-aines siemenineen vettä pitävään muovipussiin, sulje se (jätä kuitenkin pieni ilmarako) ja kirjoita lajimerkinnät etikettiin päivämäärineen pussin päälle.
- Anna pussin olla huoneenlämmössä 5 - 6 päivää, niin että siemenet imevät itseensä kosteutta.
- Laita sitten pussi jääkaappiin +1 - (+3) asteeseen 5 - 8 viikoksi, jos ei siemenpussissa toisin mainita.
- Kontrolloi ja ravistele pussia säännöllisesti, vähintään kerran viikossa.
- Kylmän ajanjakson jälkeen kylvä siemenet annetun ohjeen mukaan tavalliseen tapaan kylvömultaan, jos siemenet vaativat taimikasvatusta tai sitten ulos kasvupaikalleen.
- Jos siemenet alkavat itää kylmäkäsittelyn aikana, lopeta käsittely ja kylvä siemenet varovasti annetun ohjeen mukaan.
Ohjeet: Anu Ranta, Hyötykasviyhdistys ry
Taimien koulinnan ABC
Siementen kylvämisen ABC
Taimien karaisun ABC
Kasvata tomaattia ja paprikaa siemenistä