Pääsiäisruohon kylväminen on helppoa. Kylvetään reilusti siemeniä, kastellaan ja laitetaan rei’itetty muovikalvo päälle. Saman asian ajaa pienoiskasvihuone, jonne kylvös laitetaan itämään.
Ruoka-, lemmikkieläin- ja puutarhakaupoissa myydään erilaisia vaihtoehtoja pääsiäisruohoksi. Viljojen siemeniä saa vaikkapa kissanruohon kasvattamiseen tarkoitetuista siemenpusseista. Itäminen vie muutaman päivän, ja tuloksena on leveälehtinen, komea ruoho.
Komein viljanoras saadaan yleensä vehnästä, joka itää kolmisen päivää. Vehnä kasvaa maltillisesti. Alhaalta asti vihreä, leveälehtinen oras on yleensä kymmenen päivän ikäisenäkin vielä täyden kympin arvoinen.
Kauran itämiseen menee pari päivää, ja sen versot ovat yleensä viikon jälkeenkin vielä hyvässä kunnossa. Lehdet ovat vihreät, mutta pitkä valkoinen tyvikasvu laskee hitusen ruohon koristearvoa.
Ohra itää viljoista nopeimmin, jo reilussa vuorokaudessa, mutta se myös ränsistyy nopeasti. Lehdet kellastuvat jo reilussa viikossa.
Jos haluaa kapealehtisen pääsiäisruohon, sen saa englanninraiheinästä. Vielä kapealehtisemmän, hyvin elegantin pääsiäisruohon saa pienisiemenisestä timoteistä. Tiheästä kylvöstä tulee kuin silkkiä.
Kokeilija valitsee pääsiäisruohokseen jotain uutta, vaikkapa herneenversoja. Kuivatut soppaherneet itävät neljässä päivässä, ja kymmenen päivän ikäiset herneenversot ovat kauneimmillaan.
Jos pääsiäisruohon kylväminen jää viime tippaan, pikavihreää saa vihanneskrassista. Tosin päivässä itäneet vihanneskrassit kestävät kauniina vain muutaman päivän.
Mitä kaikkea muuta voikaan kokeilla? Neljässä päivässä itävä valmis ituseos voi yllättää iloisesti, vaikka onkin aika kaukana perinteisestä pääsiäisruohosta.
Jos haluaa tavallisesta pääsiäisruohosta epätavallisen sisustuselementin, siemenet voi kylvää erikoiselle alustalle. Kokeilijan olohuoneessa sohvapöytä saa uuden, elävän pöytäliinan.
Pääsiäisen perinteisiin kuuluvat myös pääsiäiskukat. Niiden kastelua helpottaa, kun ladot pienissä ruukuissa kasvavat sipulikukat isompaan astiaan kostutetun mullan joukkoon.
Toimittaja Paula Ritanen-Närhi
Lähde: TV1 Kuningaskuluttaja
Opettaja.tv kertoo, mitä on pääsiäisperinteiden taustalla
Pääsiäinen YLEn Elävässä arkistossa
Palaa ruutuun syyskuussa!
Palaa ruutuun 2011!
YLE Teema 26.8. klo 21.00