Pe, 2009-01-09 13:17
Naista on kautta aikojen arvioitu ja arvostettu ulkonäkönsä perusteella. Aiemmin viehättävä ulkomuoto tarjosi naiselle paremmat mahdollisuudet päästä hyviin naimisiin ja sitä kautta turvata toimeentulonsa. Mistä nykypäivän kasvavat kauneusvaatimukset johtuvat?
Vaikka naisella on nyky-yhteiskunnassa mahdollisuus koulutukseen ja itsenäiseen asemaan, ulkonäöllä on yhä keskeisempi merkitys kulttuurissamme.
Naisruumis ei ole juuri koskaan kelvannut sellaisenaan, kertoo Kaari Utrio naiskauneuden historiaa esittelevässä kirjassaan Bella Donna. Esimerkkinä Utrio mainitsee vartaloihanteen, jossa rinnanympärys ja lantionympärys ovat samanmittaiset. Tällainen vartalo on hyvin harvalla: tavallisesti lantio on rinnanympärystä leveämpi, ja ero vain kasvaa ikääntyessä. Tätä tilannetta korjaamaan on valjastettu liivit, liikunta ja plastiikkakirurgia.
Nykyään kauneus on lähes kaikkien ulottuvilla: kosmetiikkaa ja vaatteita pystyy hankkimaan melko niukallakin budjetilla ja vinkkejä kauneudenhoitoon tulvii joka tuutista. Kun kauneus ei ole enää vain rikkaiden ja ylhäisten etuoikeus, siitä on tullut arkista. Kaari Utrion mukaan tämä johtaa siihen, että vaatimuksia täytyy loputtomasti lisätä. Niinpä kauneusihanne venyy yhä kauemmas realismista, sellaiseen muotoon, joka vain harvalla on mahdollisuus tavoittaa.
Ulkonäöstä on tullut persoonan peili
– Ulkonäkö ja henkinen hyvinvointi rinnastetaan nykypäivänä. Ulkonäön ajatellaan olevan suora peili sielulle, mielelle ja koko persoonalle, toteaa kauneuskirurgiaa yksilön ja kulttuurin näkökulmista tutkinut Taina Kinnunen.
Projektina keho -ohjelman teettämässä tutkimuksessa suurin osa naisista koki ulkonäköpaineiden lähtevän heistä itsestään, eikä esimerkiksi ympäristön ja median luomista vaatimuksista. Tämän Kinnunen tyrmää. Hänen mukaansa kriittisyys omaan ulkonäköön ei johdu pelkästään yksilön sisältä kumpuavista valinnoista.
– Ihminen tulee koko elämänsä ajan kohdelluksi tietynlaisena kehona ja tietynlaisen ulkonäön omaavana henkilönä. Tämä vaikuttaa voimakkaasti omakuvaan, itsetuntoon ja jopa työuralla suuntautumiseen, Kinnunen sanoo. Jos nainen kokee, ettei sovi joltain osin ympäristön ulkonäköihanteisiin, hän saattaa alitajuisesti esimerkiksi välttää hakeutumista johtotehtäviin.
Mitä hoikempi nainen, sitä pulleampi palkkapussi
Valitettavasti ulkonäköpaineille on varsin painaviakin syitä: erityisesti hyvin koulutetut, johtavassa asemassa olevat naiset punnitaan palkkaneuvotteluissa. Mitä hoikempi nainen on, sitä lihavampi on palkkapussi, toteaa painon ja palkkauksen kytköksiä tutkinut Kaisa Kauppinen.
Syy palkkauksen epäkohtiin löytyy Kauppisen mukaan mielikuvista: painonhallinta yhdistetään yleisesti elämänhallintaan, tehokkuuteen ja itsekuriin, joita pidetään työelämässä positiivisina ominaisuuksina. Miehillä ei samaa ilmiötä ainakaan vielä ole havaittavissa.
Painolla on suuri merkitys myös siihen, kuinka tyytyväinen nainen on ulkonäköönsä yleisesti, Kaisa Kauppinen paljastaa. Tämän perusteella vain harva on peilinsä ystävä: Projektina keho -sarjaa varten teetetyssä tutkimuksessa selvisi mm., että ainoastaan 5 % naisista on tyytyväisiä painoonsa. Painoonsa tyytymätön enemmistö halusi laihtua keskimäärin 7 kiloa.
Lähteet:
Projektina keho 1/10: Olet sitä miltä näytät. Ensilähetys YLE TV1 8.1.2009.
Utrio, Kaari 2001: Bella Donna – kaunis nainen kautta aikojen.
Aiheesta lisää
Suurin osa suomalaisista kokee ulkonäköpaineita
Olet sitä, miltä näytät?
Projektina kehon kiusaaminen (blogimerkintä)
Tavoitteena täydellinen minä
Suunvuoro: Rypyt ovat mielenkiintoisia