Grillikoulu: grillausvälineet ja grillin sytyttäminen

Pe, 2010-06-04 13:08
Grillikoulu: grillausvälineet ja grillin sytyttäminen

Strömsön grillikoulun toisessa osassa kokki Paul Svensson vinkkaa, millaisia grillausvälineitä kannattaa hankkia. Nyt selviää myös, mitä eroa on hiilillä, perinteisillä briketeillä ja kivihiilibriketeillä.

Grillausvälineet

Grillipihdit ja haarukka

Grillipihdit ja haarukka ovat ehdottomasti tärkeimmät työvälineet grillauksessa. Niiden tulisi olla pitkävartisia – kukapa haluaisi polttaa kätensä ruoanvalmistuksen aikana. Välineissä tulisi olla hyvä kädensija ja niiden tulisi olla laadukkaat. Kannattaa käyttää samanaikaisesti sekä pihtejä että haarukkaa, niin työskenteleminen grillatessa nopeutuu. Haarukalla voit myös nostaa ritilän pois, jos grilli kuumenee liikaa.


Teräsharja

Grilliritilää ei pidä koskaan pestä vedellä, se palaa joka grillauskerralla paremmaksi ja paranee vain mitä enemmän sitä käyttää. Hyvä messinki- tai teräsharja on ritilän puhdistuksessa ehdoton, ja sitä tulisi käyttää jokaisen käyttökerran jälkeen. Harjaa ritilä aina lämpimänä, niin lika ja kiinnipalanut rasva irtoavat paremmin.


Alumiinifolio

Folio on grillatessa korvaamaton apuväline. Sitä voi käyttää moneen eri tarkoitukseen, mutta ensisijaisesti se suojaa ruokaa suoralta lämmöltä paistettaessa, tai silloin kun ruoka on jo saanut tarpeeksi väriä ja tarkoituksena on vain parantaa sen makua.

Kannattaa antaa grillatun lihan levätä folioon käärittynä ennen tarjoilua, koska lihaneste pysyy siten lihan sisällä. Myöskään grillauspinta ei folion sisällä pääse kuivumaan.

Folio on erinomainen apuväline myös vihannesten, kalan tai muun rasvalla maustettavan raaka-aineen valmistuksessa. Rasva ei pääse tippumaan hiillokselle, joten vältyt tulenlieskoilta, jotka antavat ruoalle palaneen ja epämiellyttävän maun.


Paistinlasta

Suuria paloja tai herkkiä kalapaloja on helpointa siirrellä paistinlastalla. Paistinlastassa on hyvä olla pitkä varsi, jotta kädet pysyvät grillatessa tarpeeksi kaukana kuumasta grillistä.


Digitaalinen paistolämpömittari

Digitaalinen paistolämpömittari. Kuva: StrömsöOlitpa sitten aloitteleva tai ammattimainen ruoanlaittaja, digitaalisen lämpömittarin avulla tiedät minkä tahansa raaka-aineen täsmällisen paistolämpötilan, mikä periaatteessa jo takaa hyvän lopputuloksen. Kannattaa ostaa helposti mukaan otettava malli retkiä varten.


Grillitikut/vartaat

Paulilla on erikoisvartainaan kolme vanhaa telttakeppiä, jotka on sahattu yhtä pitkiksi ja teroitettu päistä. Grillivartaita voi käyttää moneen eri tarkoitukseen, mutta parhaiten ne soveltuvat suurten liha- ja kalapalojen tai kokonaisten lintujen paistamiseen tai muunlaiseen vartaassa paistamiseen.

Jos käytät puisia vartaita, liota ne etukäteen, jotta ne eivät syttyisi tuleen pitkiä aikoja grillatessasi. Toinen vaihtoehto on kietoa foliota vartaiden päihin. On tyylikästä ja huomaavaista käyttää grillauksessa puisia vartaita ja vaihtaa ne metallisiin ennen tarjoilua; näin välttyy sotkemasta itseään ja polttamasta näppejään. Vartaan vaihtaminen käy helposti kun poistat puuvartaan vasta sen jälkeen kun metallivarras on jo paikallaan.


Sytyttäminen:

  • Parafiinisytytys - käytetään piippusytyttimen kanssa
  • Sähkösytytin - ympäristö- ja käyttäjäystävällinen kotona tai mökillä
  • Piippusytytin - tämän sanotaan toimivan hyvin
  • Tuohi, puu - ehkä se luonnollisin tapa, mutta myös eniten aikaa vievä
  • Sytytysneste - hyvä vaihtoehto veneessä, tehokas mutta ei niin ympäristöystävällinen


Polttoaineet:

Hiili

Grillihiilet. Kuva: StrömsöHiili on pehmein polttoaine, sen saa syttymään helpoiten mutta se myös palaa nopeimmin. Se sopii täydellisesti arki-iltojen nopeisiin grillihetkiin. Hiili on useimmiten myös halvin polttoaine. Se antaa pehmeän lämmön, mikä helpottaa grillaamisen valvomista ja soveltuu suoraan grillaukseen. Paul käyttää usein hehkuvia hiiliä kivihiilibrikettien sytyttämiseen, koska niihin voi olla vaikeampi saada tasaista hiillosta.

Hiilet voi sytyttää sekä sytytysnesteellä, parafiinilla tai sähkösytyttimellä.
 

Perinteiset briketit

Briketit ovat kompakteja ja antavat voimakkaamman ja tasaisemman lämmön. Ne palavat hiiltä kauemmin ja niistä syntyy syvempi hiillos, joten ne soveltuvat pidempiaikaiseen perhegrillaukseen, jossa grillattavaa on paljon ja grillin käyttö on aktiivisempaa.

Briketit sopivat sekä suoraan että epäsuoraan grillaukseen. Ne ovat kalliimpia kuin hiilet, mutta jos pidät grillaamisesta, saat rahoillesi vastinetta.

Brikettien sytyttäminen vie paljon aikaa, ja myös niiden syttyminen on hidasta. Jos käytät sytyttämiseen haarukan muotoista sähkösytytintä, jätä se grilliin vähän pidemmäksi aikaa kunnes saat kunnon hiilloksen. Jos käytät sytytysnestettä, anna sen imeytyä syvälle briketteihin ja aloita grillaaminen vasta kun brikettien pinta on muuttunut harmaaksi ja sisus punaiseksi.


Kivihiilibriketit

Kivihiilibriketit ovat kovin polttoaine ja todellisen himogrillaajan unelma. Ne ovat vaikeimpia saada syttymään, mutta toisaalta niiden antama hiillos on tasaisin, voimakkain ja pitkäkestoisin. Nämä briketit soveltuvat täydellisesti koko illan jatkuviin grillijuhliin. Niiden tuottaman voimakkaan lämmön takia briketit sopivat parhaiten epäsuoraan grillaukseen, mutta ne tarjoavat myös muita mahdollisuuksia ja käyttötapoja.

Kivihiilibriketit voi sytyttää kahdella eri tavalla. Helpointa on kastella ne kunnolla sytytysnesteellä ja sytyttää koko grilli samanaikaisesti (ota huomioon että kestää melko kauan ennen kuin hiillos on valmis ja sytytysneste on palanut pois). Paulilla on tapana sytyttää grilli hiilillä ja sähkösytyttimellä ja laittaa sitten kivihiilibrikettejä päälle ja antaa hiilten sytyttää briketit. Näin syntyy todella tasainen hiillos, joskin tämä tapa on hieman kalliimpi. Kivihiilibriketit voi sytyttää myös piippusytyttimellä ja parafiinilla. Täytä piippusytytin hiilillä ja sytytä kaksi parafiinikuutiota sen alle. Ennen grillauksen aloittamista odota niin kauan että kaikki hiilet ovat syttyneet tasaisesti ja niiden pinta on muuttunut harmaaksi ja sisus punaiseksi.
 

 

Strömsön grillikoulussa tietoa grillausvälineistä ja -tekniikoista ja sekä vinkkejä eri ruokien grillaukseen.

Grillikoulu: erilaiset grillit
Grillikoulu: grillattavat raaka-aineet
Grillikoulu: kolme eri reseptiä
Grillikoulu Strömsön sivuilla

 

Lisää kommentti

Muistathan, että olet vastuussa siitä, mitä kirjoitat. IP-osoitteesi tallennetaan.

5 plus 0 =
Suorita mainittu laskutoimitus ja syötä vastaus kenttään. Esimerkiksi 1+3 = 4
Laskutehtävän tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Kommentit

Ei kommentteja.