Kommentit
Ei kommentteja.
Millainen tv-tuotanto Linnan juhlat on?
Kiireinen ja monipuolinen. TV1:n ihmisiä on Linnassa monenkertaisesti enemmän, meitä FST:n lähtystä tekeviä on vaan muutamia. FST:llä on linnassa kolme omaa kameraa, TV1:llä on tusinan verran ja muutama kamera on yhteiskäytössä.
Vaikeinta Linnan juhlissa on se, että niitä ei oikein pysty harjottelemaan vaan se on se yksi veto vuodessa. Stten on taas vuosi aikaa miettiä, miten voidaan lähetystä parantaa ja tehdä mielenkiintoisemmaksi. FST:n lähetyksessä haastatellaan suomenruotsalaisia kiinnostavia henkilöitä ja suomenruotsalaisesta näkökulmasta.
Montako henkeä televisiointi työllistää?
Vuonna 2009 Linnassa oli töissä YLEstä noin 100 henkeä, eri tehtävissä.
Miten yleläisten pitää pukeutua Linnaan?
Meillä on aivan sama pukukoodi kuin muillakin vierailla eli juhlapuku. Naiset pukeutuvat iltapukuun ja miehillä on joko tumma puku tai frakki. Itse pukeudun aina frakkiin, koska se on juhlavaa ja sitä käytetään enää niin harvoin. Vierailla on vaihtoehtoina myös kansallispuku tai univormu.
Kuinka pitkä on itsenäisyyspäivän työpäivä? Ehtiikö tauolle tai tanssimaan?
FST:n lähetys alkaa klo 18.50 ja päättyy 22.00. Päiväohjelmani alkaa Pasilasta puolelta päivin: käyn ajolistaa ja posteja läpi ja selaan vielä lehtiä. Kolmelta käyn syömässä, sen jälkeen pukeutuminen ja parturi. Kuljetus Linnaan lähtee Pasilasta ja saavumme Linnaan klo 17.15. Ovet aukeavat heti ja kaikkien kutsut ja henkilöpaperit tarkistetaan. Sen jälkeen tarkistamme työvälineet ja valmistelemme alkujuontojen nauhoitusta. Juontoja ei voi tehdä etukäteen, koska juontajat ei ole oikeissa vaateissa ja kampauksissa. Kun lähetys alkaa, niin tauoille ei ole aikaa.
Kun kättely alkaa, minun tehtävänäni on tunnistaa kättelyjonosta vieraita ja löytää kauniita ja kiinnostavia juhlapukuja, joista sitten komentojen kautta kerrotaan meidän kolmelle kommentaattorille, ohjaajalle ja kameramiehille, jotta ne saadaan myös kuviin. Myöhemmin lähetyksen kauneimmista ja erikoisimmista puvuista tehdään kooste.
Kun kättelyt ovat ohi, siirryn Atriumin toiseen kerrokseen tekemään haastatteluja kahden toimittajamme kanssa, tänä vuonna Bettina Sågbom ja Dan Ekholm. Haastattelut ovat ennalta sovittuja ja aikataulutettuja, mutta yllätyksiä tulee koko ajan: vieraat voivat olla vaikkapa myöhässä, koska liikkuminen linnassa on hidasta. Teemme yhdellä kameralla valmiin paketin lähetykseen. Tätä varten katson myös, onko juhla-asuissa jotakin, mikä pitää ehdottomasti saada kuviin.
Loppujuonto tehdään myös Atriumista noin klo. 21.55, jonka jälkeen liitymme mukaan juhlimaan ja nautimme ruokaa ja juomaa. Juhlat jatkuvat puoleen yöhön ja siitä ihmiset siirtyvät yleensä vielä jatkoille.
Mikä on parasta Linnan juhlissa? Mikä on ollut kohokohta?
Monta asiaa: juhlatunnelma, mielenkiintoiset ihmiset, ystävien ja tuttujen tapaaminen, pukuloisto sekä tietenkin ruoka ja juoma.
Minulle tärkeätä on, kun presidentti Tarja Halonen saapuu saliin ja näen hänen juhlapukunsa ja se, kun viimeisinä vieraina saapuvat Suomen presidentit kättelyyn sekä yhteiskuvaan.
Tänä vuonna odotin myös presidentin ja pääministerin ilmeitä kättelyn yhteydessä - ja totta kai on myös mielenkiintoista nähdä ketkä mokaa!
Yksi kohokohta on se, kun lähetys on ohi ja on hetki aikaa istua ja hengähtää. Myös kauniit iltapuvut ja naiset kuluvat ehdottomasti kohokohtiin: itse pidin paljon Jonna Tervomaan puvusta 2004 ja Minna Kaupin puvusta 2008.
Mikä on ollut Linnassa pahinta? Mihin tilanteeseen et olisi halunnut Linnassa joutua?
Itselleni ei kyllä ole sattunut juuri mitään ikävää. Yritän olla mahdollisemman varovainen ja tarkka. Olisi kauheata läikyttää punaviiniä tai ruokaa jonkun iltapuvulle tai astua laahukselle, niin että puku repeytyisi.
Mikä oli yllättävää vuonna 2009 vai sujuiko kaikki kuten ennenkin?
Yllättävää oli, että ruoka loppui kesken ja se, että Kanerva moitti boolia.
Huomioin sen, että Halonen oli loistavalla tuulella. Linnassa tanssitiin pidempään kuin moneen vuoteen, ja orkesteri soitti vielä puolenyön jälkeenkin.
Työhösi kuuluu myös pukujen tunnistaminen? Miten sen teet?
Siihen kuluu valmisteluissa eniten aikaa. Pari viikkoa ennen juhlia alan soitella ja käydä suomalaisten suunnittelijoiden ateljéissa kyselemässä mitä heillä on meneillään, puhun kollegojen kanssa ja seuraan päivälehtiä. Fst:n muotikommentaattori Pia-Maria Lehtolan kanssa olemme, yhdessä ja erikseen, keränneet infoa. Ja sain myös korvaamatonta apua Hanna Sarénilta.
Pitkin vuotta seuraan muotilehtiä, trendejä, ihmisiä kadulla ja käyn näytöksissä. Viime kädessä kysyn vierailta itseltään, kun he odottavat vuoroaan presidentin kättelyyn. Kaikkia ei voi mitenkään tunnistaa, eikä se ole tarkoituskaan. Olennaisimmat ovat suomalaiset suunnittelijat ja muutamien vakioseurattavien puvut kuten Tanja Karpelan, Marja Tiuran ja Kirsti Paakkasen asut.
Ketkä ovat sinun muoti- ja tyyli-ikonisi?
Yves Saint Laurent, Roy Halston ja Prince Michael of Kent.
Kuka oli mielestäni Linnan paras pukeutuja?
Kyllä se oli Maria Gutzenina.
Kenen odotit säväyttävän?
Ainahan sitä odottaa presidentin pukua, tänä vuonna se oli kauniimpi kuin koskaan.
Viivi Lehtonen
TV1:n lähetys Linnasta Yle Areenassa
FST:n lähetys Linnasta Slottsbalen på Arenan
(Fst:n kommentaattoreina Johan Portin ja Kerstin Kronvall)
Kuvagalleria Linnan juhlat 2009
Linnan juhlat Olotilassa: nimet, puvut, kohahduttajat
Ei kommentteja.