Lisää kommentti
Kommentit
Ei kommentteja.
Merilevään (nori) kiedotut sushirullat eli makit ovat susheista kaikkein tunnetuimmat ja sopivat vaikkapa kutsuvierasruuaksi. Täyte voi olla raakaa tai kypsennettyä. Riisi voi olla palleroksi puristettu tai merilevään rullattua.
Riisiin voi yhdistää suolaisen veden kalaa, äyriäisiä, kasviksia, kypsennettyä lihaa tai munaa. Kalaviipaleella, äyriäisillä tai munakkaalla päällystetyt riisikeot eli ”sormet” tunnetaan nimellä nigiri.
Kotikokkien kokki Arto Rastas suosittelee esimerkiksi susheihin kotimaista savulohta tai kirjolohenmätiä. Hän muistuttaa, että tuoreet raaka-aineet ovat kaikkein tärkeintä sushia tehtäessä.
Tofu on soijamaidosta valmistettu juustoa. Sekin on terveellistä ja sopii jälkiruokiin, wokkeihin ja keittoihin.Kotikokkien misokeitto tarjoillaan tofun kanssa.
Wasabi on puolestaan japanilainen piparjuuri. Se on hyvin voimakasta eikä sitä tarvitse käyttää kuin pieni määrä riisin joukkoon, muutoin se polttelee suuta.
Valmiit wasabitahnat ovat nykyään niin hyviä, että monet ravintolat käyttävät niitä mieluummin kuin raastavat tuoretta juurta.
Soijakastike on wasabin ja sushin perinteinen lisuke. Samoin gari, joka on sokeri-etikkaliemessä olevaa inkivääriä.
Valmiita susheja ei kannata laittaa jääkaappiin, sillä silloin ne kovettuvat liikaa. Viinietikka toimii säilöntäaineena muutamia päiviä, kunhan sushit säilytetään kääreessä viileässä paikassa.
Kotikokkien (YLE TV2) sushilajitelman kaikki reseptit (23.4.2009).
Lähteet:
YLE TV2 Kotikokit, Arton Rastaan ohjeet
Sushi - 30 helppoa ohjetta (Kazuko Emi, WSOY 2001)
Katso videosta sushirullien valmistaminen vaihe vaiheelta.
Ei kommentteja.
Vinkki:
Lapsille voi valmistaa tähden, sydämen tai kukkien muotosia omia susheja. Elintarvikevärin avulla voi tahnan värjätä keväänvihreäksi, keltaiseksi ja vaikka vaaleanpunaiseksi. Muotteja on myytävissä japanilaisissa erikoisliikkeissä, mutta myös pienet piparkakkumuotit sopivat tähän tarkoitukseen.