Aleksis Kiven päivä 10.10.
Aleksis Kivi (1834-1872), suomalaisen kirjallisuuden uranuurtaja, on aina ajankohtainen, iätön ja ajaton kansalliskirjailijamme. Hän kirjoitti kertomuksia, runoja ja sekä murhe- että huvinäytelmiäkin.
Kivi eli onnellisen lapsuuden, mutta hänen myöhempää elämäänsä varjostivat puute, sairaudet ja väärinymmärrys. Aleksis Kiven pääteos Seitsemän veljestä oli ensimmäinen merkittävä suomen kielellä kirjoitettu ja julkaistu romaani. Seitsemään veljekseen ja erityisesti sen realistiseen kansankuvaukseen kohdistunut voimakas kritiikki heikensi Kiveä sekä henkisesti että ruumiillisesti.
Seitsemän veljeksen arvo ymmärrettiin vasta Kiven kuoleman jälkeen. Teos raivasi tietä suomenkieliselle kirjallisuudelle. Kiven tyylissä yhdistyvät rehevä kansanomaisuus, huumori ja romantiikka.
Aleksis Kivi oli myös näytelmäkirjailija. Näytelmän Lea kantaesitystä (1869) pidetään suomalaisen ammattiteatterin alkuna. Suosituin Kiven näytelmistä on humoristinen Nummisuutarit .
Aleksis Kiven päivä on vakiintunut liputuspäivä.
Aleksis Kiveen liittyviä videoita Opettaja.tv:ssä:
Aleksis Kiven runot ovat vaikuttaneet mm. kansan valistukseen sekä kansan moraaliin. Kivi oli runoilija, jonka kautta voitiin nähdä koko kansan puhuvan.
Aleksis Kiven kotitalo sijaitsee Nurmijärven Palojoella. Aleksis Kivi vietti runsaasti aikaa läheisessä metsikössä, jossa tarujen hahmot alkoivat vähitellen kehittyä hänen mielessään.
Aleksis Kiven käyttämiä oppikirjoja on säilynyt arkistoissa aina tähän päivään saakka. Jo yläkouluaikoina Kivi kirjoitteli runoja kirjojen kansiin ja mariginaaleihin.
Lean esittäminen suomenkielisessä teatterissa vuonna 1869 herätti Aleksis Kivelle niin innostuksen kuin epäilyksenkin tunteita. Epäilystä herätti Lean vaikea rooli. Lopulta rooliin löytyi kuitenkin sopiva näyttelijä.
Aleksis Kiveen liittyviä tehtäviä Opettaja.tv:ssä:
Muuta materiaalia:
Nurmijärven kirjasto- ja kulttuuripalvelujen sivusto
Tutustu hyötyihin