Eurooppa-päivä 9.5.


”Iloitkaamme, riemuitkaamme,
nouse laulu taivaaseen.
Nousta saamme, nousta saamme
henkes pyhän yhteyteen.
Lumovoimas yhteen liittää
minkä aika erottaa,
veljeyttä kaikki kiittää,
kun sun kätes koskettaa.”

Eurooppa-hymni, Oodi ilolle
Friedrich von Schiller


Toukokuun yhdeksäntenä vietetään kaikissa Euroopan unionin jäsenvaltioissa Eurooppa-päivää. Siitä onkin tullut Euroopan unionin kokonaisuutta kuvaava symboli yhdessä yhtenäisen rahan (euron), lipun ja hymnin kanssa.

Eurooppa-päivän tapahtumat ja juhlatilaisuudet tuovat unionin tutummaksi ja niiden tarkoitus on lähentää unionin kansoja toisiinsa. Päivän tarkoituksena on esitellä Euroopan unionin toimintaa, antaa tietoa jäsenvaltioista ja esitellä EU:n luomia yhteistyömahdollisuuksia keväisen juhlapäivän merkeissä.

Toukokuun yhdeksäntenä vuonna 1950 Ranskan ulkoministeri Robert Schuman teki ehdotuksen yhtenäisen Euroopan luomisesta. Tästä Schumanin julistuksesta alkoi nykyisen Euroopan unionin kehitys.


Mikä on Euroopan unioni?

Euroopan unioni (EU) on eurooppalaisten maiden yhteenliittymä, jonka kuusi Länsi-Euroopan valtiota perusti vuonna 1957. Silloin ei tosin vielä puhuttu Euroopan unionista, vaan Euroopan Talousyhteisöstä (EEC).




Miten EU:ssa tehdään päätöksiä?

EU:n korkein päättävä elin on Euroopan Parlamentti, joka hyväksyy lait ja valvoo muiden EU:n toimielinten toimintaa. Parlamentin jäsenet eli ”mepit” valitaan viideksi vuodeksi kerrallaan omissa maissaan pidettävillä vaaleilla.


EU:n lippu ja hymni

Euroopan unionilla on sininen lippu, jossa on kahdentoista kultaisen tähden muodostama ympyrä. Kuvio edustaa eurooppalaisten välistä yhteisvastuullisuutta ja sopusointua.



Eurokolikot-muistipeli

Pelaa peliä



EU-aiheisia tehtäviä

Tunnistatko EU:n jäsenvaltioita?

Yhdistä vanhat jäsenvaltiot ja niiden pääkaupungit

Yhdistä maa ja tervehdys

Yhdistä maa ja lippu (1)

Yhdistä maa ja lippu (2)

Yhdistä maa ja lippu (3)