Hullua harrastamista
Viideltä kotiin, ruoka puoli kuudeksi, pelit ja vehkeet kasaan ja lapsi autoon, tuhatta ja sataa salille//kentälle/koululle/opistoon ja tunnin päästä sama reitti toiseen suuntaan. Jos lapsia on useita, sama kuvio voi toistua pari kertaa illassa, monena päivänä.
Tuttu tilanne tuhansissa perheissä, joissa on harrastavia lapsia. Moni uskoo, että hyvä harrastus pitää poissa kadulta, toiset haluavat tarjota lapselleen mahdollisuuden kehittää lahjakkuuttaan. Pahat kielet väittävät, että lapsen harrastus voi olla myös vanhempien ambitioiden toteuttamista.
Studio Kotrossa puhutaan lasten harrastamisesta. (YLE Teema 29.9. klo 18.30) Näin vanhemmat kertovat kokemuksistaan.
Arki pirstaloituu
Harrastavien lasten vanhempien ei tarvitse olla päästään vialla, vaikka se lapsettomasta voi siltä näyttääkin.
”Ennen ajattelin, että harrastusrumbaa pyörittävät vanhemmat ovat ihan tärähtäneitä. Mutta nyt kun on neljä lasta ja vaikka niistä vain kolmella on joku kerran viikossa -harrastus niin se jo tietää kolmea kuljetusreissua viikossa. Pakko on kuljettaa, kun harrastuspaikat ovat vaikeiden yhteyksien päässä, eikä ainakaan pääkaupunkiseudulla ole kiva päästää alle 10-vuotiasta yksin liikenteeseen.” (Neljän lapsen äiti)
Kasvatusasiantuntijat korostavat perheen yhdessäolon, arjen ja rutiinien merkitystä. Lapsiperheen arki saattaa kuitenkin olla kaukana ihanteista.
"Ärsyttävintä on se, että illoista tulee tosi pirstaleisia ja kiireisiä. Kiire töistä kotiin, kiire laittaa ruokaa, kiire soittotunneille tai lätkätreeneihin ja taas kotiin. Kello on yli kahdeksan illalla, kun ensimmäisen kerran ehtii istua alas – ja lapsilla on vielä läksyt tekemättä.” (Kolmen lapsen isä)
Huolintaa ja logistiikkaa
Taksikuskeina toimivat vanhemmat elävät lasten harrastusaikataulujen mukaan. Kolmen lapsen äiti muistelee lähes kauhulla aikaa, kun kaikki lapset urheilivat aktiivisesti.
"Mä sanoin aikanaan, että kyllä tämä on enemmän logistiikka- ja huolintapäällikön kuin äidin hommaa."
Joskus yhdenkin lapsen harrastaminen rytmittää koko perheen elämää.
”Jos isompi lapsi harrastaa ja häntä pitää kuljettaa, niin mitä tehdä sille pienemmälle sillä aikaa, pitääkö se jättää yksin kotiin. Pakkohan se on ottaa mukaan, kun ei kotona muita ole. Ja niin suhataan autolla edestakaisin pitkin pitäjää koko porukka. ” (Kahden lapsen yksinhuoltajaäiti)
Moni ihmettelee, milloin harrastuksista on tullut koko perheen stressi.
”Kyllä ennenkin leikittiin ja pelattiin kavereiden kanssa, mutta ei sitä ”harrastamiseksi” kutsuttu. Nykyään harrastaminen merkitsee kalliita varusteita, aikatauluja, kuskaamista ja kausimaksuja. Ei lapset enää leiki porukassa kerrostalojen pihoilla, niin kuin joskus ennen. Ei pihoilla enää edes näy lapsia, kun kaikki ovat tietokoneilla tai jossakin harrastamassa.” (1960-luvulla syntynyt isä)
Menesty tai lopeta
Kilpailu ja tulosvastuu iskevät myös lasten harrastuksiin. Moni juniorijalkapalloilija pettyy joutuessaan istumaan koko pelin vaihtopenkillä. Harrastaminen pelkän leikin ja hauskanpidon vuoksi ei välttämättä ole mahdollista.
”Jossain vaiheessa tulee se, että esim. voimisteluseurat vaivihkaa tyrkkivät ulos niitä, jotka eivät ota lajia seuran mielestä tarpeeksi tosissaan. Joko kilpailet ja käyt treeneissä kolme-neljä kertaa viikossa, tai sitten et harrasta ollenkaan.”(Voimistelijatytön isä)
Ei ollenkaan harrastuksia?
Vaan, entäs jos lapsi ei halua harrastaa? Sekin on jotenkin poikkeavaa ja omituista.
"Salaa olin tyytyväinen, kun yksi kolmesta lapsesta ei kerta kaikkiaan halunnut harrastaa mitään. Lapsi tuntui nauttivan siitä, kun oli ”ainoana lapsena” kotona muiden harrastaessa. Mutta eihän sekään hyvä juttu ollut; koulun terveydenhoitaja antoi selvästi ymmärtää, että kyllä lapsella joku harrastus pitäisi olla.”(Kolmen lapsen äiti)
Maaseudulla harrastusmahdollisuuksia on vähemmän – ja lapsiperheen elämä ehkä siksi helpompaa. Eikä kaikilla ole harrastuksiin varaa tai autoa, joilla kuljettaa jälkikasvua.
”Meidän autottomalle perheelle valinta on helppo: harrastetaan vain sellaisia juttuja, joihin pääsee helposti joko kävellen tai julkisilla, tai sitten tehdään kotona jotakin. Ei meillä ole tästä mitään sen suurempaa stressiä.” (Kahden lapsen äiti)
Raili Löyttyniemi
Milloin lasten harrastuksista tuli perheen pääasia? Katso Studio Kotro YLE Teemalla tiistaina 29.9. klo 18.30. Keskustelua juontaa Arno Kotro.
Tutustu hyötyihin
Kommentit
Kirjoita uusi kommentti