Tunnetko viittomakieltä?

Kuva: Yle / Markku Karvonen

Tuhansien suomalaisten äidinkieli

Suomalainen viittomakieli, jota arkipuheessa kutsutaan yksinkertaisesti viittomakieleksi, on Suomessa yleisesti käytetty viittomakieli ja arviolta noin 5000-6000 ihmisen äidinkieli. Viittomakieltä käyttävät kuurojen lisäksi esimerkiksi huonokuuloiset, mutta yhtä hyvin myös kuulevat, kuten viittomakielentulkit ja -opettajat, kuurojen ja huonokuuloisten perheenjäsenet ja ystävät sekä kielen harrastajat. Suomalainen versio viittomakielestä on eriytynyt ruotsalaisesta viittomakielestä 1800-luvun jälkipuoliskolla.



Viittomia opiskelemaan

Kiinnostaako viittomakielen opiskelu? Voit opetella perusviittomia Opettaja.tv:n videoiden avulla. Myös esimerkiksi kansalaisopistoissa ja eri järjestöjen peruskursseilla on mahdollista päästä alkuun viittomisessa. Jatkossa viittomakielen opiskelussa hyödynnetään yhä kokonaisvaltaisemmin verkon mahdollisuuksia. Kahden turkulaisen ammattikorkeakoulun yhdessä kehittämä Signbook on viittomakielen opiskelua tukeva monipuolinen verkkopalvelu, jonka kautta voi opiskella kotimaista viittomakieltä tai kansainvälisten eri viittomakielten eroja. Toistaiseksi kokeiluasteella oleva palvelu on lähiaikoina tulossa laajemmin saataville.

Tietopaketti viittomakielestä

Suomessa viittomakieliset ovat muihin vähemmistökieliin verrattavissa oleva kielivähemmistö. Viittomakielisillle on tarjolla tulkkaus-, asiointi-, mediapalveluita ja uutisia. Yle on esittänyt viittomakielisiä ajankohtaisohjelmia televiossa vuodesta 1975 lähtien ja säännölliset viittomakieliset uutislähetykset alkoivat vuonna 1994. Tarjonta lisääntyy koko ajan: vuonna 2010 esimerkiksi jääkiekon maailmanmestaruuskisojen finaali selostettiin myös viittomakielellä. Linkkivinkeistämme löydät lisätietoa viittomakielestä, sen opiskelusta ja viittomakielisistä palveluista.

Tiina Nuotio / Yle Opettaja.tv



Takaisin