Taito ja taide
Taito ja taide -sarjassa yhdistetään kestävän kehityksen ajattelu käsityön, kuvataiteen, liikunnan sekä kotitalouden opettamiseen.
Opettaja saa tunnilleen vieraakseen taiteilija-mentorin, joka kohtaa oppilaat oman alansa ammattilaisena ja antaa opettajalle haasteen suunnitella nähdyn ja koetun avulla oma tuntinsa.
1/8: Unelmia ja käsityötä
Pispan koulun 5B saa vieraakseen tekstiilitaiteilija Maiju Ahlgrénin. Unelmat kannattelevat meitä ja ovat siten kestävää kehitystä. Nyt unelmien avulla tuunataan vanhat t-paidat uuteen uskoon.
2/8: Itämeri käsityönä
Opettaja Kirsti Merta pitää käsityötunnin aiheesta Itämeri. Tunnilla syntyy kartta-installaatio, jossa on huovutetut saaret ja kiviset rantakalliot.
3/8: Syvyyttä sarjakuvaan
Sarjakuvapiirtäjä Petri Hiltunen johdattelee Haminan lukiolaisia sarjakuvan maailmaan. Siellä silmät eivät ole sielun peili vaan kulmakarvat.
4/8: Sarjakuvasta lautapeliksi
Kuvataideopettaja Saara Lindroos suunnittelee Haminan lukiolaisten kanssa lautapelin, jossa kierretään Itämeren maita. Saatko sakot pilssiveden laskusta vai palkinnoksi meripihkakorun?
5/8: Rytmi ja syke
Tanssikasvattaja Isto Turpeinen vakuuttaa raakalauta-menetelmällään, että pojat ja tanssi ovat loistava yhdistelmä. Rytmi nostaa niin pallopoikien kuin opettaja Kari Piiparin sykettä. Haijakatsiidaa!
6/8: Tanssi on asenne
On sama puhummeko tanssista vai rytmisestä liikkumisesta, mutta molemmissa tapauksissa syke nousee ja hiki virtaa. Naurukin on herkässä, kun tyttöhylkeet lipuvat itämerellisissä poika-aalloissa.
7/8: Rauhanpiparit
Aurinkolahden koulussa leivotaan erikoisia pipareita. Kuvataiteilija Petri Hytösen pitämällä kotitalouden tunnilla tuoksuvat pipari ja sokeri. Muotit joutavat romukoppaan, sillä taikinasta voi muotoilla lahjan tai viestin läheiselle.
8/8: Tunti silakasta
Vuosaaren Aurinkokoulun kotitalouden tunnilla Itämeri-teema toistuu niin tiedonhaussa, menussa kuin kattauksessakin. Saako olla silakkaa sinapissa vai pihvinä?
Tutustu hyötyihin