Teemapaketit opetukseen
Solu ja perinnöllisyys (BI2)
Solu on elämän perusyksikkö. Kaikki eliöt rakentuvat soluista, yhdestä tai useammista. Eliöiden rakenteesta riippuen solut voivat olla enemmän tai vähemmän erilaistuneita. Alkeistumallisten ja aitotumallisten soluissa on tiettyjä eroavuuksia, mutta solujen perusrakennne on kaikilla eliöillä jokseenkin samanlainen.
Soluja ympäröi solukalvo, jonka sisällä ovat solulima ja soluelimet. Kasvisoluilla on myös soluseinä ja viherhiukkasia eli kloroplasteja, joissa yhteyttäminen tapahtuu. Yhteyttäminen sitoo auringon valon energiaa solujen käyttöön. Mitokondrioissa tapahtuva soluhengitys vapauttaa energiaa solun tarvitsemiin toimintoihin, kuten proteiinien valmistamiseen. Solut lisääntyvät jakautumalla. Mitoosissa tumassa sijaitseva DNA kahdentuu ja perintöaines siirtyy myös uuteen soluun.
Biologisten molekyylien, solujen ja kokonaisten eliöiden piirustukset on kirjattu niiden perintöaineksen, DNA:n, rakenteeseen. DNA-jaksoa, joka kertoo kuinka tietty valkuaisaine eli proteiini valmistetaan, kutsutaan geeniksi. Geeni sisältää ohjeet proteiinin rakenteesta. Näiden ohjeiden perusteella rakentunut proteiini täyttää juuri sille tarkoitetun tehtävän. Geeneissä ominaisuudet siirtyvät sukupolvelta toiselle. Suvuttomassa lisääntymisessä geenit muuttuvat vain mutaatioiden kautta. Suvullisessa lisääntymisessä syntyy uudenlainen yksilö, kun vanhempien geenit järjestäytyvät uudenlaisiksi ominaisuusyhdistelmiksi.
Materiaalia
Videot
Tehtävät
Muut
Tutustu hyötyihin