Virtuaaliyhteisö voi vääristää todellisuudentajua


24.09.2008 19:57 Ne sai '' hyvän '' idean amerikan koulu ammuskelusta. Ne on vielä kamalampia!
24.09.2008 20:42 otan osaa läheistensä menettäneiden suureen suruun!
24.09.2008 22:34 niin kauheeta ettei sitä oikeen meinaa ymmärtää...


Keskustelu Kauhajoen tapahtumista käy kuumana netin keskustelupalstoilla. Irc-gallerian yhteisössä otetaan osaa, pohditaan syitä ja surraan yhdessä. Tragedian herättämät tunteet yhdistävät toisiaan tuntemattomia ihmisiä.

Netti ja nettiyhteisöt ovat puhuttaneet paljon, kun on pohdittu tapahtumien syitä ja seurauksia. Surmaajan lähettämiä ampumisvideoita ja kuvia oli nähtävillä Irc-galleriassa ja mm. Youtubessa.

Surmaajakin kuului nettiyhteisöihin, joita on pidetty uuden ajan kyläkeskuksina ja leirinuotioina, paikkoina, joissa ihmiset seurustelevat keskenään, saavat ystäviä ja jakavat kokemuksiaan. Silti surmaaja oli ilmeisen yksinäinen - eikä kukaan tiennyt hänen todellisista tuntemuksistaan.

Mediapsykologiaan erikoistunut psykologian tohtori Anu Mustonen Jyväskylän yliopistosta sanoo, että nettiyhteisöt voivat olla tärkeitä juuri niille, jotka kokevat itsensä ulkopuolisiksi ja ei-hyväksytyiksi, kenties jopa kiusatuiksi. - Tämä on nettiyhteisöjen vahvuus: ne voivat olla voimaannuttavia ja tärkeätä vertaistukea antavia sellaisille, jotka eivät tukea muualta saa.

Epänormaalista tulee normaalia

Monet elämän murjomat, sairastuneet, avioeron tai kenties läheisen kuoleman kokeneet ihmisetkin saavat nettiyhteisöistä korvaamatonta vertaistukea. Mutta yhteisöistä voi löytää tukea myös hyvin kyseenalaisille intresseille.

- Jos suhde omaan itseen ja maailmaan on vihamielinen, niin netistä löytää silloinkin samoin ajattelevia. Kun löytää muita "poikkeavia", voi syntyä harhakuva, että oma omituinen harrastus tai mieltymys onkin ihan normaali.

Anu Mustonen sanoo, että tämä tulee esiin esim. pedofiilien tai anorektikkojen ajattelutavassa.

- Virtuaaliyhteisö voi vääristää todellisuudentajua ja tarjota areenan, jossa yhdessä kehitetään selitysmalleja laittomalle tai moraalittomalle käytökselle.

Tosielämän yhteisöt ovat usein paikallisesti rajoittuneita. Nettiyhteisö voi kerätä jäseniä laajalta alueelta, maantieteellisistä etäisyyksistä piittamatta.


Virtuaaliyhteisön vuorovaikutus on rajoittunutta

Tragedian jälkipuinnissa on puhuttu paljon yhteisöllisyyden puutteesta. Netin vertaisryhmät ovat yhteisöjä - mutta vuorovaikutus niissä on hyvin erilaista kuin tosielämässä.

- Sosiaalinen kynnys on hyvin matala, yhteisöissä voi esiintyä anonyyminä ja säädellä sitä, mitä itsestään antaa ilmi. Voi mennä ja tulla helposti, jos on ristiriitoja niin pois pääsee nappia painamalla. Elävässä elämässä joutuu selvittelemään ristiriitoja ihan toisella tasolla.

Anu Mustonen korostaa, että kaikkia nettiyhteisöjä ei kannata teilata vihayhteisöjen olemassaolon takia. - Anonyymiys ja aikaan ja paikkaan sitoutumattomuus ovat monien nettiyhteisöjen ehdoton vahvuus elävän elämän yhteisöihin verrattuna.

Raili Löyttyniemi, Opettaja.tv