Oppiiko koulussa sivistystä, Kaarina Hazard ja Kari Enqvist?

Kaarina Hazard, Kari Enqvist, Arno Kotro. Kuva: YLE

Sanotaan, että koulussa pitäisi oppia kaikkea maan ja taivaan väliltä, koulun pitäisi tarjota yleissivistystä elämää varten. Perusopetuksen ja lukion sivistystehtävästä puhutaan usein, mutta mitä oikeastaan tarkoitetaan sivistyksellä tässä yhteydessä - tai ylipäätään? Filosofian opettaja, tv-toimittaja Arno Kotro kysyi toimittaja Kaarina Hazardilta ja kosmologi Kari Enqvistiltä, mitä koulun oletettu sivistystehtävä heidän mielestään tarkoittaa. Koulusta saa tietoa, mutta mikä tieto on oleellista ja voiko tietoon liittyvää ymmärrystä opettaa? Keskustelu käytiin Educa-messuilla Helsingissä 31.1.2010.




Keskustelu podcastinä – kuuntele tai ota talteen!

Kuuntele kiinnostava keskustelu kokonaisuudessaan netissä tai ota se talteen ja kuuntele omasta soittimesta myöhemmin. Alla olevasta linkistä voit kuunnella keskustelua (aukeaa uuteen ikkunaan, selaimellesi määriteltyyn oletussoittimeen) tai valitsemalla hiiren oikeanpuoleisesta painikkeesta "Tallenna nimellä / Save As" voit ladata podcastin itsellesi. Tiedostomuoto mp3, koko n. 41 Mt, kesto 44 minuuttia.

> Opettaja.tv:n podcast: Mitä on se sivistys, jota koulun tulisi opettaa? Arno Kotro, Kaarina Hazard ja Kari Enqvist.

Katso videomaistiaiset keskustelusta

1/5: Minkälainen on sivistynyt ihminen? Saivatko keskustelijat omana kouluaikanaan koulusta "sivistystä" vai nippelitietoa? Minkälainen on hyvä opettaja?


2/5: Nykymissit eivät tiedä, koska talvisota käytiin. Pitäisikö meidän nyt huolestua koulun tarjoamasta yleissivistyksestä? Entä paljonko meidän "täytyisi" tietää esimerkiksi Kalevalasta?


3/5: Mikä on oleellista? Pitäisikö koulussa tiedonmurusten sijaan keskittyä tiedonhakumenetelmiin ja kriittisyyden opetteluun? Opettaa erottamaan fakta fiktiosta?


4/5: Arno Kotro lukee Teemu Mäen, Erno Paasilinnan ja Hannu Raittilan oppimiseen ja kouluun liittyviä ajatuksia, Kaarina Hazard ja Kari Enqvist kommentoivat.


5/5: Pitäisikö koulussa opettaa "sydämen sivistystä" tai elämisen taitoa omina oppiaineinaan?

>Takaisin Opettaja.tv:n pääsivulle