Studio Kotro aloittaa 13.1.
Opettaja.tv:n Studio on nyt Studio Kotro, juontajansa Arno Kotron mukaan. Ensimmäinen Studio Kotro nähdään tiistaina 13.1. klo 15.30. Silloin aiheena on kiire. Tältä sivulta löytyy tarkempaa lisätietoa sekä ensimmäisen että myöhempien ohjelmien aiheista. Muistathan, että sinäkin voit ehdottaa aihetta studiokeskustelulle!
Kaikki aikaisemmat Studiot ovat katsottavissa Opettaja.tv:n nettisivuilta.
Vko 3: Kiire
Kuka muistaa, koska kiire ujuttautui kouluun, vai onko se ollut siellä aina? Kiire alkaa ensimmäisestä koulupäivästä ja jatkuu vähintään seuraavat yhdeksän vuotta, opettajilla eläkeikään tai alanvaihtoon asti.
On kuin koululla olisi kiirettä varten oma piilo-opetussuunnitelmansa: asioista opetetaan pätkiä sieltä ja pätkiä täältä, ja lapset opetetaan sietämään keskeneräiseksi jääviä asioita. Näin valmentaudutaan nykyaikaiseen työelämään.
Miten jatkuva kiire muokkaa oppilaiden käsitystä omasta itsestä (jos en opi asiaa kolmessa vartissa, olenko huono vai laiska?). Kaksoistunnit eivät armahda edes opettajaa: piirustus tai käsityö ei aina lisäminuuteista huolimatta ota valmistuakseen (onko minulla huonot rutiinit vai olenko kertakaikkiaan kyvytön opettamaan?).
Ruokailu menee hotkimiseksi, välitunnit säntäilyksi, vanhenpainvartit kellon kyttäämiseksi, jumppatunnin jälkeen hyvä jos ehtii suihkuun, ja kun oppitunnilla on juuri päästy vauhtiin, soi kello.
Mihin koulussa on niin kova hoppu? Voisiko vähemmälläkin hosumisella selvitä? Kuka uskaltaa selättää kiireen?
Arno Kotron vieraina ovat luokanopettaja Rauno Haapaniemi Sipoosta, pappi ja kirjailija Jaakko Heinimäki sekä työnohjaaja ja rehtori Marjatta Salonen Helsingin Kaisaniemen koulusta.
YLE Teema ti 13.1.2009. klo 15.30, uusinta ti klo 18.30, to klo 15.25 ja la klo 8.40
Vko 4: Voi sjutton sentään
Romahtivatko koululaisten ruotsintaidot?
Ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijoiden kielitaito on heikentynyt sen jälkeen, kun ruotsin kieli muuttui vapaaehtoiseksi ylioppilaskirjoituksissa. Opettajien mukaan perusasiat ovat kateissa, ja tuntuma kieleen voi olla melko olematon.
Ammattikorkeakouluissa joudutaan järjestämään paljon valmentavia kursseja, joissa kerrataan yksinkertaisia perusasioita. Niin sanotun virkamiesruotsin suorittaminen on tullut monelle korkeakouluopiskelijalle yllätyksenä.
Millaisia johtopäätöksiä tästä pitäisi vetää? Pois loputkin pakot - vai pitääkö kaikkien palata virkamiesruotsin vuoksi aikaan ennen vuotta 2005, jolloin ruotsi oli vielä pakollinen ylioppilasaine?
YLE Teema ti 20.1.2009. klo 15.30, uusinta ti klo 18.30, to klo 15.25 ja la klo 8.40
Vko 5: Kuriton koulu
Kouluista kuuluu viestejä, että levottomuus on lisääntynyt. Varsinkin isoissa opetusryhmissä voi olla vaikea ylläpitää työrauhaa.
Opettajien aika menee yhä useammin järjestyksenpitoon, mikä on pois opetuksesta. Ja mikä onkaan ärsyttävämpää kuin se, että omat oppilaat mekastavat vallattomasti mutta viereisessä luokassa ollaan hiiren hiljaa. Miten naapuri tekee sen? Mistä hankkia uusia eväitä rauhanturvaamiseen omilla oppitunneilla?
Rangaistusten skaala on kapea. Miten opettaja voi rauhoittaa häirikön ilman, että häntä ollaan seuraavassa hetkessä haastamassa raastupaan?
YLE Teema ti 27.1.2009. klo 15.30, uusinta ti klo 18.30, to klo 15.25 ja la klo 8.40
Tutustu hyötyihin