Työrauhaa etsimässä

Työrauha ei ole vain hiljaista puurtamista, se on myös motivoituneita oppilaita ja hyvää vuorovaikutusta opettajan ja oppilaiden kesken. Oppilaiden tunnetilat, taustat, elämäntilanne ja elinympäristö joko rakentavat tai raastavat työrauhaa tunneilla.

Työrauhaa luovat oppilaiden tasapuolinen ja oikeudenmukainen kohtelu, opettajan auktoriteetti sekä johtamis- ja tiiminvetämistaidot. Hyvän työrauhan merkki on se, että on kivaa tulla kouluun – oppilaana tai opettajana.

Sarjassa nostetaan esiin koulun arkipäiväisiä työrauhaan liittyviä ongelmia ja pohditaan niihin ratkaisuja. Jokaisessa jaksossa opettaja etsii uusia keinoja parantaakseen työrauhaa luokassaan. Avukseen hän kutsuu vierailijan: entisajan opettajan, tarinankertojan, tyylikonsultin, armeijan upseerin, isonveljen tai kouluvaarin. Yhteiseksi haasteeksi nousee oppilaiden motivoiminen yhteistyöhön.

Toimittaja: Lea Froloff


Sarjan jaksot

Osa 1: Majurin metodit
Koulussa kokeillaan, tepsiikö armeijan kuri sääntörikkomuksiin. Karismalla pärjää paremmin ja auktoriteettia voi opetella.


Osa 2: Reilua peliä
Jos oppilaita ei kohdella tasapuolisesti, on peli työrauhan osalta menetetty. Opettaja koettelee oppilaiden oikeudentajua vetämällä tunnin entisajan tyyliin.


Osa 3: Sijainen kuosiin!
Oppilaat nujertavat sijaisen ellei tämä ota tilannetta haltuun. Opettaja on sitä miltä hän näyttää, tietää kehonkielen kouluttaja Tuija Piepponen.


Osa 4: Isoveljeä uskotaan
Nuorten kieltä ja maailmaa ymmärtävä isoveli, rockmanageri Tommi Liimatainen tuo terveystiedon tunnille uutta asennetta.


Osa 5: Kun koulu on syvältä
Tarinankertoja Wilson Kirwa virkistää historian tuntia viihdyttävillä tarinoilla elävästä elämästä.


Osa 6: Kannustava kouluvaari
Pienet oppilaat janoavat opettajan huomiota. Opettaja kutsuu luokkaan kouluvaarin, joka auttaa tehtävissä, muistuttaa käytöstavoista, kuuntelee ja lohduttaa.