Kurkistus opettajan vaatekaappiin
Joka kesän lopulla monissa perheissä kukkaronnyöriä löysätään ja vastaavasti hampaita kiristellään, kun jälkikasvulle pitää hankkia uusia vermeitä – vaikkei niissä vanhoissakaan mitään vikaa olisi.
Vaan entäs opettajat? Vaatiiko jokainen uusi lukuvuosi vaatekaapin sisällön uusimista? Onko ihan samantekevää, missä tamineissa luokan eteen astelee? Kertovatko vaatteet myös aatteista? Opettaja.tv kyseli opettajien kokemuksia.
Provosoiko punainen?
Joskus muinoin opettajankoulutuksessa on annettu yksityiskohtaisiakin ohjeita sopivasta pukeutumisesta; eräs opettaja esim. kertoo, että hänen opiskeluaikanaan oli neuvottu välttämään punaista vaatetusta. Liekö taustalla ollut ajatus, että punainen provosoi oppilaita yhtä lailla kuin härkiä härkätaisteluareenalla?
Monet opettajat kertovat, että uran alkuvaiheessa vaatetukseen kiinnittää enemmän huomiota. Pitää miettiä, esiintyäkö jakkupukuisena ja tiukkana kurinpitäjä-Kirstinä vaiko villapaitaan ja farkkuun sonnustautuneena Kalle-kaikkien-kaverina. Kun työkokemusta karttuu, oma persoona vahvistuu eikä vaatetus enää ole niin keskeinen asia.
Oppilaat voivat olla tarkkoja
Opettajien mukaan oppilaat eivät juuri vaatteisiin huomiota kiinnitä, elleivät ne ole jotenkin erityisen silmiinpistäviä. Yltiömuodikkuus saatetaan tulkita keinotekoisena nuorekkuuden tavoitteluna tai oppilaiden kaveruuden kosiskeluna.
Joskus oppilaiden huomiokyky yllättää. ”Toitko sä ton paitas taskussa töihin?” kysyttiin miesopettajalta, joka tuli aamulla luokkaan ryppyisessä paidassa. Ja jos jatkuvasti esiintyy samoissa vaatteissa, niin siitäkin kuulee oppilailta – eri asia sitten on, kannattaako kaikille kommenteille korvaansa lotkauttaa.
Entä vaikuttaako ulkoasuun opetettava aine tai kouluaste? Luokanopettaja tai jumppaope varmasti pukeutuu sporttisemmin, mutta kärsiikö kotitalousopettajan uskottavuus vaikkapa hevihenkisestä asustuksesta?
ET-opettaja kertoo, että oppilaat saa helpommin keskustelemaan, jos opettajalla on rennot vaatteet. Pikkutakki sen sijaan voi jähmettää muuten otollisen tunnelman.
Puku on poikkeus
Vielä pari vuosikymmentä sitten vanhemmat miesopettajat pukeutuivat yleisesti kokopukuun. Nykyään puvut ovat harvassa, mutta joidenkin mielestä auktoriteetti ja uskottavuus luokassa vaatii asiallista ja arvokasta esiintymistä, myös vaatteiden puolesta.
Eräs miesopettaja kertoo, että pukuun pukeudutaan nykyään vain juhlapäivinä tai jos kouluun on tulossa esim. ryhmä englantilaisia vieraita – Englannissa kun opettajien pukeutuminen on muodollisempaa. Muussa tapauksessa puku saattaa tuntua lähinnä erikoisuuden tavoittelulta.
Ei avokaulaisia paitoja
Naisopettajien pukeutumista sekä oppilaat että opettajat seuraavat tarkemmin. Yksi haastateltava kertoo, että 1970-luvulla hänen hippityyliin pukeutunut uskonnonopettajansa sai huomautuksen asustaan, sillä ”naisen kuuluu pukeutua siistiin hameeseen”.
Avokaulaiset paidat taas hyvin äkkiä kirvoittavat ”tissit näkyy” -huutelua, niin kuin muukin paljastava tai muotoja korostava pukeutuminen.
”Vuosien varrella on muodostunut sellainen sotisopa, tummia värejä, hillittyä tyyliä. Eikä villapaitaa, vaan villatakki, koska jos tulee kuuma, niin paidan riisuminen provosoi helposti kommentteja luokasta”, kertoo pitkään työtä tehnyt naisopettaja.
Raili Löyttyniemi, Opettaja.tv
Tutustu hyötyihin