Historian tunnetuimmat sytyttäjät
Historian tunnetuin tulen sytyttäjä on tietysti se kivikauden mies, joka luolassaan tai sen ulkopuolella keksi kai sattumalta hangata vastakkain kappaleita, joista syntyi merkillinen polttava ilmiö. Oli miten oli, tulenkeksijän todellinen ja tarkka henkilöllisyys jää kyllä historian merkkihenkilöiden ulkopuolelle, päinvastoin kuin niiden harvojen, joiden tehtävänä on antaa olympiatulelle ”lähtökäsky” kisojen merkiksi stadionin tulimaljassa.
Sinänsähän olympiatulen sytyttäminen on vaatimatonta historiallisessa perspektiivissä. Sanotaanhan joidenkin sytyttäneen maailmansotia, eivätkä historian monet kuuluisat pyromaanitkaan olleet eilisen liekin poikia. Heihin verrattuna olympiatulen sytyttäminen on amatööripuuhaa. Ehkä turhanpäiväinen vertaus, mutta aasinsiltojen kehittäminen ei aina etene kestävällä pohjalla.
Joka tapauksessa olympiatulen sytyttäjä on aina ollut yksi olympiakisojen tarkimmin varjelluista salaisuuksista. Sitä se on ollut myös täällä Pekingissä, jossa kuitenkin spekulaatiot tavalliseen tapaan sinkoilevat ympäriinsä. Vahvin ehdokas on muuan puoliksi Shanghaissa Kiinassa ja Houstonissa USA:ssa asuva pitkähkö mies.
Muhammad Ali värisyttää vieläkin
Ensimmäisen kerran olympiatuli liekehti stadionilla 1928 Amsterdamin olympiakisoissa. Varsinainen tulen sytyttäjä on rekisteröity historiaan kuitenkin vasta Berliinin olympiakisoista 1936, jolloin myös soihtuviesti järjestettiin ensimmäisen kerran. Berliinin ja siis myös historian ensimmäinen olympiatulen sytyttäjä oli yleisurheilija Fritz Schilgen.
Yleisurheilijat ja ennen kaikkea juoksijat ovatkin yleensä olleet kesäolympiakisojen suosituimmat ”pyromaanit” johtuen ehkä siitä, että heiltä tuon soihdun kanssa stadionilla muutaman kierroksen heitto on luonnistunut parhaiten. Helsingistähän me muistamme näistä hommeleista Paavo Nurmen ja Hannes Kolehmaisen, Melbournessa tulen sytytti aikansa legenda, moninkertainen ME-juoksija, mutta aina olympiakisoissa enemmän tai vähemmän epäonnistunut Ron Clarke.
Sydneyssä 2000 saatiin kokea aika taitava harhautus, kun sytyttäjäksi ”vesialttarille” ilmestyi sittemmin 400 metrin kultaan juossut aborginaali Cathy Freeman. Harhautus sinänsä, että Freeman oli mukana avajaismarssissa, mutta hänet onnistuttiin kenenkään huomaamatta siirtämään kentältä tulitöihin.
Tokiossa tulen sytyttäjä oli ensimmäisen kerran kannanotto maailman traagisiin tapahtumiin. Hän oli kansalainen Takashi Ono, joka oli syntynyt Hiroshimassa samana päivänä elokuussa 1945, jolloin Enola Gay-niminen lentokone pudotti sinne atomipommin!
Montrealissa 1976 vedottiin nuoruuteen ja ensimmäisen kerran sytyttäjiä oli kaksi, nuori poika, 15-vuotias Stephan Prefontaine ja nuori tyttö, 16-vuotias Sandra Henderson. Moskovassa taas kunnian sai koripalloilija Sergei Belov ja Los Angelesissa 10-ottelun veteraani Rafer Johnson.
Erikoisuus saatiin aikaiseksi Barcelonassa, jossa vammaisurheilija Antonio Rebollo ampui jousella tulen tornissa korkealla olleeseen maljaan.. Saattoi siinä tosin olla varulta jokin varmempikin sytytysjärjestelmä...
Ja sitten se kaikkien aikojen sytyttäjä, jonka ilmestyminen Atlantassa vapisevin käsin sytyttämään tulen sai aikaan voimakkaita tunnereaktioita paitsi itse stadionilla, niin kaikkialla maailmassa. Parkinsonin taudista kärsivän Muhammad Alin hahmo soihtu kädessään on piirtynyt ikuisesti jokaisen sen kokeneen tunnemuistiin. Värisyttää vieläkin kun ajattelee tuota kuitenkin jo 12 vuoden takaista hetkeä.
Onko se Yao Ming?
Aiemmin mainittu pitkähkö kiinalainen mies on tietysti Kiinan NBA-tähti Yao Ming, jonka pituudeksi NBA:n tilastoissa mainitaan aina 229 cm, mutta kaikkialla muualla kolme senttiä vähemmän. Jonkun ennustajan mukaan Yao Ming sytyttäisi tulen juuri tuon pituutensa vuoksi mallia ”ylettää helpommin”, mutta enemmän uskon siihen, että kuten koko avajaisissa Kiina haluaa korostaa avautumistaan maailmalle, mistä Yao Ming on oiva esimerkki.
Jos Yao Ming olisi elänyt keisariaikaan, hänestä olisi saattanut hyvin tulla keisari eli Taivaan poika, koska yhteys taivaaseen olisi ollut sen ajan keskipituus huomioiden huomattavan läheinen. Mikään superpitkähän Yao Ming ei nykymitassa ole. Sitä paitsi onhan meillä suomalaisilla ollut paljon pitempi mies, Väinö Myllyrinne, jonka mitat vaihtelevat lähteistä riippuen 246-251,5 sentin välillä!
Itse arvioin Yao Mingin sytyttäjäksi siksi, että hänen etunimensä Ming kirjoitetaan kahdella kiinalaisella merkillä, joista toinen tarkoittaa kuuta ja toinen aurinkoa. Nämä yhdistäen Ming tarkoittaa valoa. Ja valostahan tulessakin on myös kysymys.
Kieltämättä aika hatara yritys ennustaa. Mutta niin ovat kaikki muutkin vaihtoehdot. Luvassa saattaa jälleen kerran olla yllätys.
Arto Teronen, Peking