Kuka on cool?

Julkaistu Ma, 11/05/2009 - 11:55
  • Katja Ståhl (Kuva: )
  • No niin, Euroviisut tulee taas. En ole ihan varma tulevatko ne vaikkapa tänään, kun kirjoitan tätä juttua, mutta sama se. Ei ole ihan yhtä kiinnostavaa katsoa niitä, kuin puhua siitä millaiset ne ovat.

Eräs ystäväni huokaisi herkullisen aterian jälkeen, että ihanaa, vielä Euroviisutkin tulee kohta. Kyselin kaveriltani, joka on homo, että miksi te homot villiinnytte aina Viisuista. Ystäväni totesi, että niin tuntuu asian laita olevan, mutta ei tiedä miksi. Sanoi itse pitävänsä ohjelmasta, koska siinä näkee mikä on minkäkin maan mielestä cool. Sitten on kiva huudella, että herran tähden, mitä te nyt tuollaista laitatte telkkariin, puuttuuko tolkku vai mikä. Myötähäpeä on kuulemma se juttu.

Aloin ajatella asiaa Suomen kannalta. Olemmeko me kansana toimineet niin, että Suomea edustaa joku, joka on meidän mielestämme cool? Joka näyttää makeelta ja myös on sitä? Voi kamala. Saatan olla vastarannan kiiski, mutta en ole alkuunkaan sitä mieltä. Kansahan sen päättää kuka sinne lähtee, mutta hyvänen aika mistä setistä. Eihän siinä tarjonnassa ole juuri koskaan ketään edes lähestulkoon coolia. Miten Euroviisuihin sitten voitaisiin lähettää jotain coolia? Ja kun sinne lähetetään kuka lähetetään, ovatko vaikkapa turkkilaiset tv:n katsojat ihmeissään, että tuoko on suomalaisten mielestä hienoa? Vai onko coolius itse asiassa koskaan kovinkaan tavoittelemisen arvoinen asia?

Suuret kansan suosikit ovat verrattain harvoin cooleja. Jos ovat, niin siihen on tultu pitkä tie. Äkkiä en keksi kuin Loirin ja Jörkan, jotka nauttivat melko laajaa kansansuosiota, mutta ovat myös cool. Näin ei suinkaan ole aina ollut. Nuorempana toista pidettiin vähintäänkin tyhjännaurajana ja toista hävyttömänä toisinajattelijana. Ajan mittaa ukkojen arvo on jotenkin kivasti noussut. Ovat pitäneet pintansa monta vuotta. Mitenköhän esimerkiksi Waldon käy? Nauttiikohan Waldo vanhana äijänä koko kansan arvostusta ja on silti cool nirppanokkien silmissä? Vaikea sanoa, mutta vaikea uskoakaan. Ja miksi ei? En ymmärrä.

Waldoa on helppo diggailla, Waldo ei ole uhkaava, eikä tyrmää ihmisiä. Hän haluaa viihdyttää. Hänen diggailemisensa ei ole muodikasta eikä katu-uskottavaa, mutta ei myöskään millään muotoa hyökkäävä, pelottavaa tai ahdistavaa. Waldo ei ole kovin cool. Coolit tyypit haluavat, että heitä diggailevat vain tietynnäköiset tyypit, jotka käyvät tietynlaisissa paikoissa ja ovat tiettyä mieltä. He eivät halua viihdyttää, he haluavat antaa jengille ajattelemisen aihetta. Ja jos jengi ei tajua, jengi pitää vaihtaa. Cool on sananakin melko osuva: viileä, suorastaan kylmä. Lämpö loistaa poissaolollaan. Miksi silti niin moni tekee ihmeellisiä temppuja ollakseen cooleja? Ollakseen etäisiä, kylmiä ja penseitä?

En taaskaan ymmärrä. Onhan paljon kivempaa olla lämmin juntti.

Tekijä: