Voi Georg Ots ja aivoparkani!

Julkaistu Ti, 07/04/2009 - 11:55
  • Maritta Kuula (Kuva: )
  • Ajatus ihmisen jalostamisesta on järkyttävä ja hölmö! Geenit ja perimä ovat monimutkaisempi asia kuin ihmisten kyky ymmärtää sitä millaisia ominaisuuksia ihmiskunta tarvitsee...

Mietin muuttaako tietoteknologian käyttö ihmistä? Sanotaanhan, että aivot ovat lihas, joka muokkautuu käytössä. Vanhukset voivat parantaa aivojensa tehoa harjoittamalla niitä. Miten sitten kehittyvät aivot kun niitä on kuormitettu jatkuvalla tietoteknologian käytöllä lapsesta lähtien? Voi Georg Ots, olisitpa vastannut laulussasi, muuttuuko ihminen ja mihin suuntaan?

Evoluutiobiologi Theodosius Dobzhansky on sanonut, että muuttamalla tietoaan maailmasta ihminen muuttaa maailmaa ja muuttamalla maailmaa, muuttuu ihminen itsekin. Olen haaveillut aiheesta laulussani, joka tosin ei koskaan päätynyt levylle. Kappaleen nimi oli Uusi ihminen. Haaveilin siinä uudesta ihmisestä, viisaasta ja humaanista, mutta turha taisi olla haaveeni. Ehkä ihminen ei muutu paremmaksi ja viisaammaksi. Aivojenkin kapasiteetilla lienee rajansa vaikka niitä kuinka treenaisi.

Klaus Häröllä oli muuten samanniminen elokuva, jossa hän käsitteli eugeniikkaa, siis rotuhygieniaa. Se onkin mielenkiintoinen aihe ja liittyy perimään ja siten myös aivoasiaani. Ajatus ihmisen jalostamisesta on järkyttävä ja hölmö! Geenit ja perimä ovat monimutkaisempi asia kuin ihmisten kyky ymmärtää sitä millaisia ominaisuuksia ihmiskunta tarvitsee ja kenellä on oikeus elää ja jatkaa sukua.

Lisää muistia, kiitos!

Jos tiede ja teknologia tulisivat aivojeni avuksi, tilaisin lisää muistia ja tehokkaamman prosessorin. Toisaalta myös unohtaminen on kuulemma yhtä tärkeää kuin muistaminen.

Kim Peek, savant, joka muistaa 12 000 lukemansa kirjan sisällön yli 90 prosenttisesti ulkoa ja jolla on kalenterimuisti, selviää arjesta vain vanhan isänsä auttamana. Kuulostaa siltä, että arkipäiväisissä asioissa tarvittava aivokapasiteetti menee Peekillä hänen erikoislahjoihinsa. Häneltä kuulemma puuttuu aivokurkiainen, joten aivopuoliskot eivät ole yhteyksissä tosiinsa. Ai niin, ja paljastuihan Peekistä yllättäen aikuisena, että hän on myös hyvä pianisti. Ei ihme, että Barry Marrow innostui hänen hahmostaan niin, että kirjoitti elokuvan Sademies käsikirjoituksen Kim Peek innoituksenaan.

Mietin tätä aivoasiaa, koska välillä tunnen suurta ”aivoväsymystä”. Joudun opettelemaan kaiken aikaa uusia tietokoneohjelmia selvitäkseni kaikesta musiikkiin ja työhöni liittyvästä. Lisäksi vietän verkossa yhä pidempiä aikoja kuten selvästi myös monet ystäväni. Kaikki tämä uuvuttaa välillä. Eli: prosessoria pitäisi vaihtaa ja muistiakin ottaisin lisää.

Maritta Kuula

  • Maritta Kuula (Kuva: )

    Maritta Kuula on pitkän linjan suomalainen lalulaja/lauluntekijä, jonka persoonallisia ja monitahoisia soololevyjä on kuultu jo vuodesta 1992. Kuulan musiikki on humoristista, ilkikurista ja joskus myös ihmisluonteen tummiin vesiin sukeltavaa. Kuula on piristävä väriläiskä suomalaisessa musiikissa.