Vuokralle tarjotaan: 10 miljoonaa biisiä

Julkaistu La, 31/01/2009 - 12:55
  • Mika Rahkonen (Kuva: )
  • Parillakymmenellä eurolla kuussa saa käyttöönsä rajattoman määrän biisejä, mutta soitto katkeaa samalla hetkellä kuin maksutkin.

Yhdysvalloissa musiikin vuokrausbisnestä sovitellaan jo historian roskakoriin, vaikka mallia on esimerkiksi Suomessa tuskin ehditty kunnolla edes kokeilla.

Suurista yrittäjistä Time Warner, AOL ja Yahoo ovat jo tehneet johtopäätökset ja panneet kituvat vuokramusiikkibisneksensä halki, poikki ja pinoon.

Napster jatkaa biisivuokrausta sitkeästi uuden omistajansa, Yhdysvaltain suurimman elektroniikkaketjun Best Buyn suojissa, mutta on tehnyt musiikin tilausmallilla persnettoa joka ikisenä toimintavuonnaan.

Yhteisösaittijätti MySpace viritteli maailman suurimpien levy-yhtiöiden kanssa vielä viime keväänä ”mullistavaa” musiikin tilaus/vuokrausmallia. Puihin meni. MySpacen nokkamies Chris DeWolfe perusteli pakitusta talouslehti Fortunessa tavalla, joka tuskin rohkaisee musiikin tilausbisnestä viritteleviä.

- Kuka tahansa voi jo nyt kuunnella MySpacesta niin paljon musiikkia kuin lystää, ja meidän mainostulojemme ansiosta ilmaiseksi, joten miten kukaan viitsisi maksaa mokomasta erikseen, ihmetteli DeWolfe

Näennäisesti ilmaista eli mainostulojen voimin jaettavaa musiikkiahan on netti väärällään.

Räätälöitäviä nettiradiota on loputtomasti, ja tietysti myös Googlen YouTubessa musiikki on käyttäjälle ilmaista.

Levy-yhtiöiden riidat saitin kanssa eivät tosin ota loppuakseen.

Ja aivan kuin näkymät eivät muuten olisi tarpeeksi ankeat, oikeudellisia kärhämiä orastaa myös musiikin tilausbisneksessä. Musiikkiteollisuuden tutkimusjärjestö Music Ally ennustaa tälle vuodelle lihavia riitoja siitä, miten vuokrausbisneksen rahavirtoja ohjautuu bändeille.
 

Ainakin yksi jaksaa vielä yrittää

Karuista esimerkeistä huolimatta tilausmaksullista musiikkikauppaa on viime syksystä lähtien yrittänyt Suomessa Sanoma Oy:n Radio Rock.

Mallissa vajaan kahdenkymmenen euron kuukausimaksulla saa käyttöönsä kolmen suuren levy-yhtiön valikoimasta niin paljon musiikkia kuin haluaa.

Juju on siinä, että musiikkitiedostojen mukana tilaajalle ujutetaan käyttöoikeustiedosto.
Se takaa, että tietokoneissa ja mp3-soittimissa soitto soi tasan niin kauan kuin kuukausimaksua maksaa, eikä tilaamiaan biisejä voi esimerkiksi polttaa cd-levyille.

Yhtiöstä kuvaillaan hanketta ”onnistuneeksi”, mutta ei suostuta kertomaan, kuinka paljon tilauspalvelulla on tilaajia.

Tulisiko Nokia tässäkin apuun?

Musiikin vuokrausbisneksen viimeinen oljenkorsi saattaa olla Nokia.

Nokia toi viimein syksyllä Britanniassa markkinoille Comes With Music –palvelun. Siinä tietyn kännykän ostaja saa ladata vuoden ajan suurten levy-yhtiöiden musiikkia itselleen niin paljon kuin huvittaa. Juju on se, että tämän musiikin saa pitää vuoden päätyttyä, ja tätä Nokia muistaa tietysti joka välissä alleviivata.

Miten paljon Nokia palvelusta levy-yhtiöille maksaa, se on tietysti liikesalaisuus.

Ainakin tänä vuonna Comes With Music –mallinkin menestystä hidastaa ennätysvauhtia toivottomaksi synkentynyt maailmantalous.
Nokia kun on jo laskenut, että kännyköiden ikuiselta näyttänyt myynnin kasvu pysähtyy tänä vuonna kuin seinään ja kääntyy selvästi miinukselle.

Mika Rahkonen

  • Mika Rahkonen (Kuva: )

    Mika Rahkonen on YLE Uutisten taloustoimituksen päällikkö. Hän tykkää koripallosta, kokkauksesta ja kovaäänisestä rockmusiikista.