Paljon onnea Madonna!

Julkaistu Pe, 15/08/2008 - 14:27
  • Susanna Vainiola (Kuva: )
  • Suuria riskejä Madonna ei kohutempauksissaan koskaan ota. Ei häntä voisi kuvitella repimässä Paavin kuvia Sinead O’Connorin tyyliin, tai huutelemassa kiinalaisyleisön edessä Tiibetin puolesta kuten Björk.

Popikoni täyttää 50 vuotta, mitä hänestä oikein vielä voisi sanoa. Pyynnöstä ryhdyin asiaa kuitenkin pohtimaan kun uutistoimittaja Ville Vedenpää halusi kommenttia Madonnan syntymäpäivän johdosta.

Madonna on tehnyt vuosikymmenten saatossa liudan verrattomia popkappaleita, mutta huomaan että viime vuosina popkuningattaren merkitys itselleni on ollut yhä enemmän ulkomusiikillista.

Muistan vieläkin sen kutkuttavan kevään vuonna -98. Madonna teki Evita-seikkailunsa jälkeen suuren nousun Ray Of Light -levyn myötä ja silloin tuntui kuin koko maailma olisi mullistunut. Yhtäkkiä joogasta ja kabbalasta höyrähtänyt äidiksi tullut Madde pamahti kuviin tukka sekaisin ja naama meikittömänä kiiltäen.

Musiikki oli eteeristä trip hop-henkistä maalailua tai tanssittavaa elektronista biittiä. Kun laittoi soimaan albumin nimiraidan tuntui kuin aurinko olisi tosiaan noussut ensimmäistä kertaa. Alan nerot olivat toki tehneet vastaavaa mutta monisyisempää musiikkia jo vuosikaudet, mutta nyt Madonna nosti sen suuren yleisön kuuluville ja opetti tottumattomammatkin korvat kuuntelemaan katkonaista biittiä ja kummallista elektronista säksätystä. Muodissa ja musiikissa tuntui alkavan uusi aika.

Madonnan näyttämä uusi suunta kulki jossain maanläheisen new- new- new age- retriitin ja maharadjan silkkien vuoraamaan budoaarin välissä. Oli pakko matkustaa Lontooseen ostamaan intialaisia sari-huiveja joita kietoa kupeilleen, naamaan hierottiin kallista kiiltopuuteria antamaan poskipäille hikisyyden vaikutelmaa ja kulmakarvojen annettiin rehottaa. Ja tietysti piti ilmoittautua joogakurssille.

Vuosikausia aurinkotervehdyksiä taivutelleet joogit kohottelivat kulmiaan heidän sanskriitin kielisen alkumantransa muututtua poplauluksi Madonnan käsissä, mutta hei- eihän se ole niin vakavaa? Astangajooga sai piiriinsä varmasti lisää harrastajia senkin jälkeen kun Madonnan innoittamat meikäläisen kaltaiset kokeilijat olivat vaihtaneet jo takaisin aerobiciin. Lopulta voi kai sanoa että kaikki hyötyivät. Ja ennen kaikkea Madonna myi rutosti levyjä.

Tyypillistä Madonnaa; hän ottaa tuhansia vuosia vanhoja pyhiä traditioita ja sumeilematta tekee niistä poppia. Kun hän kajosi juutalaisten ikiaikaisiin kirjoituksiin, pärisivät kosher -parrat samaan tapaan kuin Paavin hiippa tutisi parikymmentä vuotta sitten kun Madde vähän hyväili itseään krusifiksin edessä.

Suuria riskejä Madonna ei kohutempauksissaan koskaan ota. Ei häntä voisi kuvitella repimässä Paavin kuvia Sinead O’Connorin tyyliin, tai huutelemassa kiinalaisyleisön edessä Tiibetin puolesta kuten Björk. Madonna on liikenainen ja tietää hyvän ja huonon bisneksen eron. Ja lopulta kyse on kuitenkin vain popista, ei sen haudanvakavammasta asiasta.

Poliittinen hahmo Madonna kuitenkin on, sillä naisen asema ja seksuaalisuus ovat poliittisia asioita jos mitkä. Madonna ei ole koskaan alkanutkaan taistella tuulimyllyjä vastaan, eli sitä tosiasiaa että (pop)maailmaa hallitsee miehinen katse. Hän on ottanut kaiken käytettävissä olevan vallan käsiinsä ja kantanut potin kotiin tötterörintaliiveissään.

Tämä on kuitenkin niitä asioita joita äkkinäisen ei kannata yrittää kotona, kuten sanonta kuuluu.

Madonnan faneihin lukeutuvan Britney Spearsin kieriskeleminen alusvaatteisillaan sängyllä vain jostain syystä näyttää ihan muulta kuin siltä että tässä nyt aikuinen nainen hieman itseironisesti käyttää seksuaalista valtaansa. Madonna oli jo täysverinen nainen tullessaan tähdeksi ja ehtinyt elääkin hieman ennen sitä. Britney puolestaan on lapsesta saakka tähdeksi valmennettu popbroileri jonka maailmankatsomus ei ole oikein siinä sivussa päässyt kehittymään.

Väittäisin että Suzanne Vegan kaltaiset ’vakavammatkin’ naispuoliset artistit nostavat hattuaan Madonnan suuntaan. Madde on osoittanut että yhtä hyvin nainenkin voi ajaa näitä vankkureita ja hänen esimerkistään ovat hyötyneet varmasti monet kanssasiskot.

Nyt hänen hätkähdyttäväksi tempauksekseen riittää sinänsä jo se että hän julkeaa vielä viisikymppisenä pomppia alusvaatteisillaan MTV:llä Justin Timberlaken kanssa esileikkiä harrastamassa. Pop-artisteille, varsinkaan naispuolisille sellaisille, ikääntymistä ei yleensä sallita. Tosin Madonnaa ei paljaalla silmällä juuri erota kaksvitosesta kun hän ketkuttaa pitkissä saappaissaan. Kuitenkin roolit tuppaavat yleensä menemään hieman toisin päin; parikymppiset miisut ketkuttavat ikäloppujen ukkoraihnojen kainalossa eikä sitä kukaan kyseenalaista.

Madonna on onnistunut jopa haalimaan koko ajan uutta ja nuorta kuulijakuntaa. Kovin kauaa se ei varmaan häneltäkään enää onnistu- tai mistä sitä tietää. Madonna on tottunut rikkomaan ennätyksiä. Joka tapauksessa on mielenkiintoista nähdä mikä on popneron seuraava siirto.

Tagit:

Susanna Vainiola

  • Susanna Vainiola (Kuva: )

    Teen Radio Suomen tiistai-iltoihin Tähtisumua-ohjelmaa ja teen sekalaisia hommia Pop-sivuille. Kohta parikymmentä vuotta musiikkitoimittajana
    työskenneltyäni käytän populaarikulttuuria yhä lähinnä todellisuupakoiluun. Tykkään porttiteoksista, eli kirjoista, elokuvista ja musiikista jotka avaavat reittejä muihin maailmoihin.