Miksi Euroviisut on ihan turha juttu

Julkaistu La, 16/05/2009 - 11:55
  • Ville Vedenpää (Kuva: Juha Kiiskinen)
  • Eurovision laulukilpailut eli Euroviisut ovat joka keväinen kohkauksen aihe.

Monelle pompöösi musiikkitapahtuma on ihan yhdentekevä tai jopa puistatuksia aiheuttava tapahtuma. Miksi Euroviisuja EI siis kannata katsoa?

Ensinnäkin suurin osa Euroviisuissa esitettävästä musiikista on typerää ja yksinkertaista jumputusta, tylsääkin tylsempiä balladeja tai yksinkertaisesti vain huonoa musiikkia. Esitykset ovat mauttomia, niissä onliikaa glitteriä tai puolialastomia itäeurooppalaisia tyttöjä. Lavalla keikkuu kymmenien maiden tyhjänpäiväiset laulajastarbat, jotka laulavat kehnommin kuin naapurin Esko suihkussa.

Alun perin Euroviisut oli sävellyskilpailu, mutta nykyisin se on sirkuskilpailu. Mitä kummallisemman näköinen örkki esiintyy, sitä paremmat mahdollisuudet sillä on voittaa koko kisa. Ja eikö kilpaileminen musiikissa ylipäätään ole aika typerää?

Media aloittaa Euroviisuista kirkumisen jo kotimaan finaalin aikaan vuodenvaihteessa. Koko kevät hämmästellään, että mitä muissa maissa meistä nyt ajatellaan, kun tuollainenkin kummajainen sinne lähetään edustamaan Suomea. Sitten itse kisoissa media juoksee viisuedustajan perässä ja raportoi kaikesta, vaikka ei olisi mitään kerrottavaakaan. Artisti on puolestaan kuin suomalainen urheilija, joka yrittää parhaansa ja katsoo mihin se riittää.

Euroviisulähetykset ovat myös äärettömän tuskastuttavia. Järjestäjämaa esittelee omaa kulttuuriaan alku- ja väliaikanumeroissa kummallisilla kansantanssiesityksillä. Lähetykset ovat pitkiä kuin nälkävuosi ja kaiken kukkuraksi katsojia valvotetaan aamuyön tunneille asti. Eri maiden äänten julkistaminen viisufinaalissa se vasta kestääkin. Ikä ja terveys menee kun kolutaan kaikki pääkaupungit jostain Iranin pohjoispuolelta Atlantin puoliväliin. Hohhoijaa.

Ja yksinkertaisesti Euroviisuthan ovat vain homojen hommaa.

Miksi sitten miljoonat ihmiset vuosittain katsovat Euroviisuja?

Kirjoittaja raportoi Moskovan Euroviisuista YLE Uutisille ja on myös tanssinut kansantansseja.

Ville Vedenpää

  • Ville Vedenpää (Kuva: Juha Kiiskinen)

    Ville Vedenpää toimittaa ja tuottaa YLEn Pop-uutisia ja ahmii populaarikulttuuria töiden lisäksi vapaa-ajalla mm. katutanssin parissa.