Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Nainen ja auto
 
Kategoriat:

Mitä auto merkitsee naiselle? Miksi ei ns. tavallinen menopeli riitä?

Autoa on totuttu pitämään varsin miehisenä kapistuksena. Sitä on sanottu miehisyyden jatkeeksi, joskus vieläpä karkeammin muotoiltuna. Ovatko naiset autoasioissa silti pekkaa pahempia? PRIIMA kyseli kolmelta naiselta eripuolilta Suomea autoista ja autoilusta. Laittavatko pirkot pekkaa paremmaksi?

Käytännöllinen kartanon emäntä

copyright YLE/videokuvaa

Yhytimme Ursula Kähärin kotoaan, Teijon kartanon mailta. Ursula on kartanon emäntä ja ajaa mustalla Jeep Commanderilla. Ei niinkään naisellisella pelillä, mutta maaseudulla tarpeellisella, kuten Ursula sanoo. Maalla pitää päästä kulkemaan pahemmissakin paikoissa. Ursulaa viehättää auton kulmikkuus. – Se ei ole mikään kananmunan muotoinen maasturi, hän sanoo.
Musta Commander herättää huomiota raitilla. Ursulan mukaan paikalliset ovat jo autoon tottuneet, mutta muualla se herättää kyllä ansaittua kateutta, kuten Ursula muotoilee. Hän myöntää myös, että auto voi toimia myös naiselle egon jatkeena.

Hienostunut ravintoloitsija

copyright YLE/videokuvaa

Aino Lehtosaari on pitänyt Oulussa ravintolaa vuosikausia. Hänelle auto merkitsee nautintoa. Onhan hänen mottonsakin ”Elämässä pitää olla laatua”. Jaguar X-typen hankintaan hänellä oli kuitenkin täysin toisenlaiset syyt kuin Ursulalla Jeeppiinsä. Aino on horoskooppi-ihminen, kuin myös kissaihminen totta kai. Joitakin aikoja sitten hän tutustui Maya-horoskooppiin ja sai kuulla olevansa merkiltään oselotti-jaguaari. Aino totesi, että oselottiturkki hänellä jo on, mutta Jaguaari puuttuu. No, sitten vain ostamaan. Nyt on sitten sekä turkki että auto. Kateutta hän ei ainakaan tunnusta muiden osoittaneen, vaan enemmänkin olevan iloisia, että hän voi nauttia tästä autosta.

Urheilullinen päätoimittaja

copyright YLE/videokuvaa

Kolmas autoileva naisemme on Sport-lehden päätoimittaja Ulla-Maija Paavilainen, joka kaartaa helsinkiläisen hotellin parkkipaikalle punaisella Alfa Romeolla. Juuri oikean punaisella, joka kuuluu urheiluautoihin. Vaikka tämä malli 156 ei varsinaisesti olekaan urheiluauto, niin Ulla-Maija kuitenkin sanoo, että se mielletään urheilulliseksi ja se hänelle kyllä sopii. Ulla-Maijan mielestä auton pitää ilmentää jollain tavalla omistajansa persoonaa. Lisäksi autolla on hänen mukaansa naiselle myös esteettinen merkitys, asustemerkitys, kuten hän muotoilee. - Auto on naiselle vähän kuin käsilaukku tai kengät, design on tärkeää, Ulla-Maija toteaa.

Unelma-autoja

Vaikka jokainen heistä sanoo auton merkitsevän itselleen lähinnä kulkuneuvoa, niin taustalla on kuitenkin muita merkityksiä, aivan kuten miehilläkin. Auto ei ole koskaan pelkästään menopeli, vaan se kertoo ajajastaan. Miksipä ei kertoisi, sillä nämä naiset ajavat jokainen omaa unelma-autoaan.

Esa Viherä / PRIIMA