Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Intohimona purjelento
 
Kategoriat:

Aulikki Määttäsen intohimo on ollut jo yli neljäkymmentä vuotta purjelento. Ensimmäisen kerran ilmaan noustessaan Annikin yllätti hienot maisemat ja hiljaisuus, mikä ympärillä vallitsi.

Asuntovaunuelämää

Aulikin pisin lento on ollut 600 km. Hän kertoo, että aiemmin lennot olivatkin hyvin usein 7 - 8 tunnin mittaisia. - Vanhemmiten olen tullut kuitenkin sen verran laiskaksi, että neljästä viiteen tuntiin on sopiva matka, hän naurahtaa. "Siviiliammatiltaan" hän on diplomi-insinööri ja ollut eläkkeellä jo kolme vuotta. - Työskentelin 30 vuotta patentti- ja rekisterihallituksessa virkamiehenä, patenttia myöntämässä, hän kertoo. - Olen ollut naimisissa ja minulla on kaksi lasta. Nyt olen siis eläkkeellä ja asun viisi kuukautta vuodesta täällä asuntovaunussa, Räyskälän kentän kupeessa.

- Normaalisti herään kahdeksan maissa ja käyn syömässä aamiaisen tuolla meidän kuppilalla. Sitten valmistelen koneen, johon kuluu semmoinen tunti. - Sitten käyn ehkä kaupassa, pesen pyykkiä ja odottelen sitä keliä, Aulikki kertoo. Jos kunnollista säätä ei tule, niin silloin ei vain lennetä. - Ja se voisi rassata kiireistä ihmistä, toteaa Aulikki.

Kärsivällisen harrastus

copyright YLE/videokuvaa

- Purjelento ei mielestäni vaadi mitään erityisiä ominaisuuksia, hän toteaa. Jos on jo todella paljon harrastuksia, ja haluaa tämänkin kiireellä kokea, niin siitä ei tule kyllä normaalisti yhtään mitään. Harrastus vaatii oman aikansa ja paljon kärsivällisyyttä. Lajin kunnollinen oppiminen vie myös aikaa, vaikka ohjaustekniikan oppiikin purjelentokurssilla.

Hei näin me lennetään

- Pursikone hinataan normaalisti 500 metrin korkeuteen. - Se pyritään hinaamaan yleensä nostoon, eli termiikkiin, josta se sitten pilotin taitojen mukaan pääsee joko nousemaan korkeammalle tai sitten ei, Aulikki kuvailee. Jos kone ei nouse korkeuksiin, niin sitten tullaan laskuun. - Minä itse lennän aina mahdollisuuksien mukaan matkalentoja ja vasta siellä ilmassa valitsen sen reitin, minne olen lähdössä, Aulikki kertoo. - Sitten yritän tietenkin lentää takaisin kotiin, Aulikki toteaa.

Purjelentokone on kuin lintu

copyright YLE/videokuvaa

- Purjelentokone nousee niin kuin linnut, nousevien ilmavirtauksien avulla ja kaartamalla, kertoo Aulikki. - Ja sitten kun me tehdään matkaa, niin me menetetään aina korkeutta, hän lisää. - Me liidetään siitä saavutetusta korkeudesta sinne reitin suuntaan, ja toivotaan että sieltä löytyy taas sopivasta korkeudesta uusi nosto ja sitten mennään taas ylöspäin, Aulikki kertoo viittoen samalla käsillään. Maksiminopeus koneella voi olla 250 - 300 kilometriin tunnissa.

- Jos romanttisesti sanoisin, niin kai siinä on parasta, että voi liidellä vapaana kuin taivaan lintu, vaikka se ei aivan niin olekaan, kiteyttää Aulikki harrastuksensa merkityksen.

Mitä maksaa?

Aulikilla menee harrastukseen noin pari tuhatta euroa vuodessa. - Riippuu tietenkin kuinka paljon lennän, ja käynkö lentämässä ulkomailla saakka, hän toteaa.

Hilkka Nevala / PRIIMA


Lue myös muut PRIIMAn minisarjan Intohimona... -jutut

Intohimona oma kirjakauppa

Koukussa virkkaamiseen