Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Käärepaperista käyttöesineitä
 
Kategoriat:

Karamellipaperitko pelkkää energiajätettä? Ehei, eivät ole, ainakaan Savolaisen naisten mielestä.

Ommeltuaan tyttärelleen Marinella Savolaiselle lampunvarjostimen vanhoista Marianne-karamellipapereista, Päivi Savolainen keksi kokeilla ylijääneiden papereiden ompelemista yhteen muovin ja kankaan väliin ja kas, aamuyön tunteina oli ensimmäinen rahakukkaro valmis. Tytär sai pussukan aamulla käteensä ja henkäisi - makeen näkönen. Samoilla sanoilla ihastelivat tutut ja vähän vieraammatkin pitkin kevättä 2007 ja niinpä vielä saman vuoden kesällä oli jo oma tuotemerkki Makee Design olemassa.

copyright YLE/videokuvaa

Koko perheen juttu

Marinella kertoo, että kierrättäminen on aina ollut tärkeä asia heille, koko perheen juttu. Erilaiset rahapussit, kukkarot, käsilaukut, asusteet ja jopa asut ovat lähinnä perheen naisväen touhua. Äiti Päivi ompelee ja tyttäret Marinella, Marjukka sekä Marisa suunnittelevat ja ylpeänä kantavat ”makeita” tuotteita.

Päivin mielestä näin saadaan ainakin vähän roskia pois ja annetaan niille ikään kuin uusi elämä, jatkoaika. – Kierrätys on tänä päivänä kova juttu, sanoo Marinella, ja on tyytyväinen, että ihmiset ovat ottaneet heidän ideansa äärettömän hyvin vastaan. Kyselyitä uusista kierrätystuotteista on tullut aina Japania myöten ja muutama jälleenmyyjäkin on jo kotimaasta löytynyt.

Harrastus vai työ?

copyright YLE/videokuvaa

Kysyttäessä Päiviltä, onko tämä enemmän harrastusta vai työtä hän pohtii asiaa tovin. Vaikka hän on ammatiltaan ompelija, tämä ei sittenkään ole oikeastaan työtä. Päivi sanoo itse olevansa ns. väri-ihminen ja nauttivansa värikkäiden papereiden sommittelusta ja ompelusta. Silti hän myöntää, ettei tämä aivan puhdasta harrastustakaan enää ole. Tämä on jotakin ehkä työn ja harrastamisen välimaastosta. – Tästä pitää voida nauttia, Päivi muistuttaa. Senpä takia hän ei halua ryhtyä mihinkään sarjatuotantoon, vaan tässä pitää säilyä käsityön tuntu. Siinä syy, miksi hän ei oikein lämmennyt japanilaiseen kosintaankaan. – Katsotaan nyt, mihin tämä lopulta johtaa, hän toteaa.

Kiitos ei suklaalle

Savolaisten tiilinen omakotitalo Hämeenlinnassa on lähes pullollaan vanhoja käärepapereita. – Kyllä, mutta ne ovat järjestyksessä, hymyilee Päivi. Marinella kertoo, että sukulaiset ja ystävät ovat olleet korvaamaton apu ns. raaka-aine hankinnassa. Kylään tulijoilla on yleensä tuomisina pussillinen jäätelöpapereita, sipsipusseja, pieniä liköörikonvehtipapereita tai vaikka viikolla syötyjen makaronien roskaksi muuttuneita pusseja. Oikeastaan mikä tahansa käärepaperi käy.

copyright YLE/videokuvaa

Molemmat naiset sanovat, että ovat alkaneet kulkea kaupassa nyt ihan eri silmin kuin ennen. Kauniin tuotepakkauksen kohdalla alkaa heti miettiä, mitä tuostakin voisi tehdä. Päivi kertoo, että siitä seuraa heti kysymys, tarvitsenko sen sisällystä? Mikäli ei itse tarvitse, niin tarvitsisiko joku tuttavista sitä? Pelkän paperin tai muovin takia ei tuotteita lopultakaan osteta.
Karamellia on tullut syötyä nyt niin paljon, että Marinella kertoo jo sanovansa ei suklaalle. Päiville sipsit ovat vielä vähän heikko kohta.

Esa Viherä / PRIIMA