Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Intohimona moottoripyörä
 
Kategoriat:

- Se fiilis, kun tuuli suhisee, tie määrää minne mennään, kaikki tuoksut. On aikamoinen voittajan olo, kun istut moottoripyörän selässä. Velat muuttuu saataviks välittömästi. Näin kuvaa moottoripyöräkauppias, yrittäjä Riku Routo harrastustaan, josta tuli väkisinkin työ.

Moottoripyöräily on kaksilapsisen perheen elämäntapa ja mahtuu ruuhkavuosien perheen ja työn väliin. - Se on erilaista yhdessäoloa, kun istut ja pidät toisesta kiinni. Pyörän päällä et muista työtä etkä kotia. Tykkään, että saa pitää kiinni. Se on hienoa asia, kertoo vaimo, yrittäjä Maarit Routo.

Keski-ikäiset nousevat yhä hanakammin moottoripyörien päälle. Suomessa lamavuosien alle tuhannesta myynti on kasvanut kymmenessä vuodessa yli kahteentoista tuhanteen vuodessa. Ja ostajat ovat keski-ikäisiä, isojen matkapyörien perään. Yhä useampi on naisia.

Riku Roudon kaupassa Riku Motorissa valmistaudutaan moottoripyörämessuille. Keväällä hihat heiluvat myyntitiskillä. - Ihmisillä on enemmän vapaa-aikaa. Moni haaveili 70-luvulla moottoripyöristä, mutta opiskelun ja perheen takia ei voinut. Nyt lapset ovat maailmalla ja on rahaa. Nyt toteutetaan nuoruuden unelmia.

copyright YLE/videokuvaa

Lahtelainen Riku Routo on elänyt moottoripyörien kanssa lapsesta.- Täytyi vain lähteä 15-vuotiaana raksalle duuniin ja ostaa se pyörä. Sitten ajettiin kilpaa. Asuttiin vanhan Tornatorin alueella, jossa oli isoja liitereitä. Juoksin maaseudulla, ostin vanhoja Jawoja. Kulmakunnan jengit kävi ostamassa pyöriä ja siitä se alkoi.

Tänään 30-luvun alun Nobel Standard -bensa-asemasta entisöidyssä Riku Motorissa käy niin uuden kuin antiikin ostajat. Vanhoja autoja harrastava Jope Ruonansuu haki Riku Roudolta 40-luvun kolmipyöräisen rättikattoisen teiden pienen ihmeen Jawa Velorexin.

Riku Routo vaalii moottoripyöriä myös osana aikansa kuvaa. Hän puuhaa Lahteen Suomen ensimmäistä moottoripyörämuseota. Paikkakin on jo löytynyt Vesijärven maisemiin historialliseen rakennukseen ja kunnostus alkamassa. Visio on täydellisenä Rikun mielessä. Roudosta on suorastaan häpeä, että Suomessa ei ole tehty moottoripyöräilylle kunniaa aiemmin.

- Oon kerännyt kaitafilmejä kilpa-ajajilta ja vanhoja kuvia ja niitä kerätään lisää. Tallennetaan suomalaista perinnettä, jota ei ole vielä tehty. Meillä on hienoja vanhoja ajajia: Jarno Saarisia, Kärniä ja muita. Nyt lyödään ne yksiin kansiin, yhteen paikkaan, jotta kaikki pääsee tutustumaan heihin. Kalleuksien joukkoon mahtuu muun muassa Jarno Saarisen kilpapuku ja ainutlaatuinen Harley Davidsonin lisenssillä Japanissa tehty Rikuo-moottoripyörä sivuvaunulla. - Venäläinen upseeri otti sen 40-luvulla matkamuistoksi Sahalinin saarilta ja vei Venäjälle. Mä löysin sen sieltä vuonna 96, kertoo Riku Routo.

copyright YLE/videokuvaa

Historian harrastus yltää pidemmälle. Riku Routo on saanut Lahdessa kulttuuritekopalkinnon rakennusten entisöinnistä. Nobel Standard -bensa-aseman lisäksi Roudot ovat kunnostaneet Hankkijan 20-luvun makasiinirakennuksen tyylikkääksi kodiksi, jossa näkyy perheen monet eksoottiset matkat maailmalla. Riku on valittu myös vuoden positiivisimmaksi lahtelaiseksi. - Tämä on syntymäkaupunkini. Haluan osaltani tehdä sen hyväksi, että saadaan tänne turisteja ja bisnestä kulkemaan. Vanhat rakennukset ovat aina kiinnostaneet minua.

Lahdessa kun ollaan, vauhti on harrastus ja se periytyy. Tytär tanssii, poika hyppää mäkeä Lahden kuuluisista hyppyrimäistä. Isä Routokin nähdään iltapäivisin seuraamassa lahtelaisnuorten liitoa kotimäessä. - Mun elämä on paljon muutakin kuin moottoripyörää. Tietysti olen etuoikeutettu. Harva saa tehdä työkseen sitä, mikä on intohimoinen harrastus. Olen miettinyt, että se on etuoikeus.

Kirsi Crowley / PRIIMA