Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Venäläisen naisen kauneus
 
Kategoriat:

Venäläisten naisten kauneus on kuuluisa, mutta millaista oli kauneudenhoito Neuvostoliiton aikaan? Entä nyt - miten itsensä ehostamiseen suhtaudutaan nyky-Venäjällä?

Venäläisen naisen kauneus

Neuvostoliitossa vaatetukseen päti kaikille kansalaisille yksi ja sama standardi - muodin mukainen pukeutuminen oli hankalaa. Siihen oli rajoitettu mahdollisuus ainoastaan etuoikeutettuun puolue- ja virkamieseliittiin kuuluvien rouvilla. Valtio ei tuhlannut varoja kansan kulutustavaroihin.

Kunnon neuvostokansalaisen, varsinkaan naisen, ei myöskään sopinut huolitellulla ulkonäöllään poiketa kollektiivista. Kaunis vaate tai hieno meikki herätti kateutta ja epäilyksen naisen moraalisen selkärangan heikkoudesta.

Naisten käytössä olevat kauneudenhoitopalvelut rajoittuivat kampaamoihin ja kosmetologin tekemiin käsihoitoihin. Iskurityöläiset palkittiin toki silloin tällöin tehtaan kustantamalla lomamatkalla sanatorioon, jossa ulkonäköönsä saattoi panostaa reipashenkisellä liikunnalla.

Moskovan ja Pietarin keskustan liikekadut ovat nykyään täynnä laadukkaita muoti- ja kosmetiikkamyymälöitä. Jos italialaisten ja ranskalaisten muotitalojen merkkivaatteet ovatkin vielä liian kalliita venäläisen keskiluokan kukkarolle, kosmetiikkaan venäläinen nainen tuhlaa iloisesti ja antaumuksella. Kosmetiikkamyymälät eivät kärsi asiakaspulasta. Venäläinen nainen ei useinkaan poikkea myymälään ostamaan vain yhtä tuotetta - useimmat poistuvat mukanaan muovikassi täynnä tuotteita. Saahan reippaasti kuluttava lisäksi myös asiakaslahjan.

Ilona Laurikainen, PRIIMA