Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Kurkistus tulevaisuuteen - mitä tuovat seuraavat 10 vuotta?
 
Kategoriat:

Mitä seuraavat kymmenen vuotta tuovat tullessaan suomalaisille? Priima asettaa kristallipallon maanviljelijän, selvänäkijän ja historian professorin käteen.

Kurkistus tulevaisuuteen

Jokainen on oman onnensa seppä. Jos tunnet historiasi, tiedät tulevaisuutesi. Kohtalomme on ennalta määrätty. Käsitykset vaihtelevat, mutta tulevaisuus kiinnostaa kaikkia. Mitä seuraavat kymmenen vuotta tuovat tullessaan suomalaisille? Kuinka paljon tulevaan voi itse vaikuttaa? Maanviljelijä, selvänäkijä ja historian professori kertovat oman näkemyksensä.

Tuleva on korkeemmas käres

"Maanviljelijä on tottunut ottamaan vastaan sen mikä tulee", sianlihan tuottaja Rita Wegelius Parolasta toteaa. "Sato riippuu säästä ja tulot EU:sta, eikä kumpaakaan voi itse määrätä."

Sikafarmarin nykyhetki ei ole parhaimmasta päästä. Wegeliuksen mukaan jokainen sianlihakilo myydään tällä hetkellä tappiolla, ja väitökset eläinten huonosta kohtelusta tuntuvat epäoikeudenmukaisilta. Ikuinen optimisti uskoo tulevaisuuden olevan väkisinkin valoisampi.

"Maanviljelijän ammatti on tulevaisuuden ammatti, sillä ihminen syö aina. Ruuan arvostus on nousussa ja hinnat myös. Ruuasta aletaan maksaa enemmän jo tämän vuoden aikana."


copyright YLE/videokuvaa

Tuleva on ennalta määrätty

"Näen selvästi, että Suomessa on tulevaisuudessakin hyvä asua. Alkoholisoituminen vähenee ja nuorisoa virtaa maaseudulle asumaan. Mutta presidentinlinnaa pitäisi ryhtyä suojelemaan nousevalta merivedeltä", helsinkiläinen selvänäkijä Vilho Raatikainen varoittaa.

Selvänäkijä uskoo kohtaloon: "Sitä ennalta määräytymistä ei pidä silti liikaa ajatella, lähtee elämästä voima pois. Eikä tulevaisuutta pidä pelätä, hyvin meillä tulee menemään vaikka korot vähän nousevat. Nokia myy edelleen hyvin."

Vilho Raatikainen ei suostu kertomaan tulevien vaalien tuloksia, eikä muutenkaan puutu politiikkaan. Mutta Matti Vanhasesta selvänäkijä on saanut voimakkaan näyn: "Vanhanen puuttuu kännissä ajamiseen. Näyssä sanottiin Matti Vanhanen, teiden valtias."


Historian linjat jatkuvat

"Suuntaa antavia näkemyksiä tulevaisuudesta voidaan tieteen perusteella kyllä tehdä. Mutta yksityiskohdissa tulee valtavia yllätyksiä", historian professori Seppo Hentilä toteaa.

Historioitsija antaa muutaman selkeän ennustuksen. "Tuonti ja vienti Venäjän kanssa on tulevaisuudessa Suomen leipä, ja EU:n uusi peruslain korvaava sopimus, niin sanottu Lissabonin sopimus, tulee voimaan vuoden kuluessa. Ja nämä molemmat asiat ovat Suomen kannalta todella tärkeitä."

Kotimaan asioista Hentilä nostaa esiin väestön vanhenemisen ja nuorison syrjäytymisen. Näiden ongelmien ratkaisukeinoja professori ei lähde ennakoimaan, mutta uskoo hyvinvointivaltion rakenteiden pelastamisen olevan tulevaisuuden suuria kysymyksiä.

"Vaan mikään ei ole varmaa. Monta kertaa on toteutunut sellainen tulevaisuuden vaihtoehto, jota aikalaiset ovat vähiten odottaneet."


Tiina Klemettilä/Priima