Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Mitä kuuluu Siw Malmkvist?
 
Kategoriat:

Hiljattain 71 vuotta täyttänyt ruotsalainen iskelmätähti Siw Malmkvist viihtyy edelleen esiintymislavoilla, mutta nyt hän on jo valmis jättämään suuret estradit ja antamaan tilaa nuoremmille tähdille.

Edelleen vedossa

Ruotsalainen iskelmätähti Siw Malmkvist jatkaa esiintymistä eri estradeilla ja suosiota riittää, vaikka ura alkoi jo 60-luvun alkupuolella. Tälle vuodelle on tiedossa vielä useampi keikka Saksaan, jossa Malmkvist on edelleen hyvin suosittu. Mutta nyt mielessä häämöttää myös jo uran lopettaminen.

"Sitä ajattelee, että nyt alkaa riittää. Joskus on lopetettava ja ehkäpä se sopii tehdä nyt. En halua kuulla nuorempien laulajien sanovan, että tuossa se vanha ämmä taas tulee". Malmkvist sanoo nämä sanat kuitenkin pohtien eikä tunnu olevan ihan varma siitä, milloin hän malttaa lopettaa. Tuskin yleisökään olisi niin vaan valmis luopumaan säteilevästä suosikistaan.


Suomalaisten miniä

Suomalaiset muistavat Siw Malmkvistin ja Lasse Mårtensonin avioliiton 60-luvulla. Avioliitto kesti viisi vuotta. Siw asui tuolloin Helsingin Lauttasaaressa Lassen kanssa, ja heille syntyi Tove- tytär. Supersuosittu laulaja ei ehtinyt viettää paljoa aikaa Helsingissä, koska hän keikkaili jatkuvasti mm. Ruotsissa ja Saksassa.

Siw ehti kuitenkin oppia suomen kieltä hieman, ja hän myös lauloi suomeksi. Edelleen muistissa on joitakin suomenkielisiä lauseenparsia ja outoon kieleen liittyviä hauskuuksia.

Suomen radiosta Siw kuuli usein kauniilta kalskahtaneen Neuvostoliitto-sanan, ja hän ihastui siihen niin valtavasti, että antoi sen Tove- tyttärelleen lempinimeksi. Siw ei tiennyt, mitä Neuvostoliitto tarkoitti, mutta sittemmin anoppi teki asian selväksi.
"Valitettavasti yhteyteni Suomeen ovat nykyään hyvin vähäiset."

Lasse Mårtensonin kanssa Malmkvist on silloin tällöin puhelinyhteydessä, ja Lasse vierailee Tukholmassa. "Saan olla kiitollinen siitä, että yleisö on pitänyt minusta. Ihmiset tulevat halaamaan minua ja ovat herttaisia. Olen ollut tunnettu 20-vuotiaasta lähtien, joten olen tottunut julkisuuteen enkä ajattele sitä niin paljoa."


copyright YLE/videokuvaa

Ristikoita ja akvarelleja

Esiintymislavoilta vetäytyminen ei merkitse varmaankaan Malmkvistille täydellistä toimettomuutta. Hänellä on esiintymisen lisäksi muitakin intohimoja. Yksi niistä on ristisanatehtävien täyttäminen. "Se tekee hyvää aivoille, koska on pakko ajatella. Täytän ristisanatehtävän joka päivä."

Toinen harrastus on akvarellimaalaaminen. "Kerran Helsingborgissa ollessani ostin hotellini alakerrassa sijainneesta kirjakaupasta maalauskirjan ja saman tien hankin värit ja pensselin. Nuorempana olin maalannut hieman ja päätin aloittaa uudestaan. Alussa tuli huonoja tuloksia, mutta sitten alkoi syntyä parempaa ja parempaa. Matkoilla minulla on aina mukana värit ja pensseli. Hotellissa on mukavaa maalata akvarelleja."
Malmkvist näyttää Tukholman kodissaan tietokoneelle tallentamiaan töitä. Muutama akvarelli koristaa keittiön seinää. Ne ovat maisemia, asetelmia ja kukkia.


Priima/Mikko Määttälä