Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Aikapula - joko suomalaisten kiire hellittää?
 
Kategoriat:

Suomalaisilla ei ole ollut koskaan niin paljon vapaa-aikaa kuin nyt, mutta silti kuulumme Euroopan ehdottomasti kiireisimpiin kansoihin. Miksi?

Suomalaiset ovat muiden pohjois-maalaisten tavoin hyvin kiireistä väkeä. "Koulutuksen myötä ihmisten tavoitteet ja sosiaaliset normit kasvavat. Paineet tehokkaaseen ajankäyttöön kasvavat ja siitä tulee helposti kiireen tuntu”, sosiaalipolitiikan professori Jouko Nätti Tampereen yliopistosta kertoo.

Tutkimusten mukaan naiset tuntevat aikapulaa miehiä voimakkaammin. Tämä johtuu siitä, että naisten elämänalue on laajempi kuin miesten. Kolmi- ja nelikymppisten ikäryhmissä kiirettä on eniten. Myös korkea koulutus tuo mukanaan aikapulaa.

Kiire on niin keskeinen osa elämäämme, että sille on jo kehittynyt oma asiantuntija-kaartikin. Helsinkiläinen konsultti Anja Kulovesi kutsuu itseäään kiireenkesyttäjäksi. Hän opastaa ihmisiä hallitsemaan viisaasti aikaansa, jotta kiire ja paniikki eivät yllättäisi. "Yhteisissä kiireissämme on liian tiukat aikarajat. On aikatauluja ja projekteja limittäin ja päällekkäin. Asioita pitää tehdä paljon ja nopeasti."

Kulovesi huomauttaa, että myös henkilökohtaiset ominaisuudet saattavat luoda edellytyksiä kiireelle. Täydellisyyden tavoittelijat ja kaikenlaisiin pyyntöihin suostuvat empaattiset ihmiset kasaavat itselleen paineita. Mukavuudenhaluiset ihmiset puolestaan lykkäävät asioita, jotka sitten kasaantuvat ja kaatuvat päälle. Kulovesi neuvoo kiireestä kärsiviä ensisijaisesti kartoittamaan, mitkä tekijät synnyttävät kiirettä. Hän suosittelee pieniä aikalisiä eri tehtävien välissä. "On myös tärkeätä kysyä, mikä on tärkeää ja mikä on mahdollista juuri nyt."


copyright YLE/videokuvaa


Professori Jouko Nätin mukaan paineet ja kiireet tulivat suomalaisten elämään erityisesti 90-luvun laman jälkeen. Asiantuntijat näkevät kansallisen kiireen kasvussa kuitenkin merkkejä laantumisesta - suomalaiset ovat kyllästyneet kiireisiinsä.

"Nousu näyttää taittuneen", Nätti sanoo, ja samoilla linjoilla on myös kiireenkesyttäjä Kulovesi: "Ihmiset ovat alkaneet miettiä, kuinka paljon on riittävästi. On aika kyseenalaistaa, toimiiko tämä malli."

Kiire ei tuo edes arvostusta enää niin kuin ennen. Täydellä kalenterilla ja jatkuvalla kiireen korostamisella ei kannata pullistella - ei tee vaikutusta!


Priima/Mikko Määttälä