Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Mitä kuuluu Ensio "Enska" Itkonen?
 
Kategoriat:

Koko kansan liikennevalistaja, 81-vuotias Ensio ”Enska” Itkonen, ei anna ikävuosien hidastaa tahtia. Hän jaksaa puhua paremman liikennekulttuurin puolesta.

Enska muistetaan etenkin tv:n liikenneohjelmien pioneerina. Yhdessä Hannu Karpon kanssa he toivat eetteriin ennennäkemättömän, kansanomaisen valistus- ja opetustyylin.

"Huumorin avulla menee oppi edelleen parhaiten perille", Itkonen arvioi. Jos Enskan nyt pitäisi ohjeistaa tv:n katsojia liikennekulttuurin ongelmista, hän haluaisi huomauttaa erityisesti yleisen itsekkyyden ja välinpitämättömyyden aiheuttamista vaaratilanteista. "Nythän on tullut inhottava tapa ajaa päin punaista, suojatietä ei kunnioiteta, ohitetaan kielletyissä paikoissa... Jos ajaisimme liikennesääntöjen mukaan, kaikki sujuisi mainiosti."


Seniori pärjää liikenteessä

Oman ajokorttinsa Enska uusi kesällä 2006, ja se on voimassa vuoteen 2011. Hän ei usko ajokortin yläikärajaan. Jos lääkäri toteaa terveydentilan riittäväksi, mikä on seniorillakaan ajellessa. "Olen opettanut monen ikäisiä ja voin sanoa, että on parikymppisiä, joille ei ikinä saisi antaa korttia. Vanhemmat ihmiset puolestaan ajavat varovaisemmin, ei ole pätemisen tarvetta eikä yleensä edes pakkoa lähteä huonoon keliin ja ruuhkaan ajamaan."

Mutta mahtuu Enskan eläkeläispäiviin muutakin aktiviteettia kuin erilaisiin liikennevalistustilaisuuksiin osallistuminen. Hän on
Marjanniemen VPK:n kunniajäsen, aktiivinen sotaveteraanitoimija, sukututkimuksen harrastaja, taloyhtiöiden tilintarkastaja ja ylipäätään hyvin kiinnostunut maailman menosta.


copyright YLE/videokuvaa

Ystäviä tarvitaan

Dora-vaimon kuolema kymmenen vuotta sitten oli raskas paikka. Enska kävi leskille tarkoitetulla surukurssillakin, jossa purettiin tunteita ja opeteltiin selviytymään arjen askareista: ruuanlaittoakin tuli opittua. Viime vuodet Enskan rinnalla on ollut toinen leski, vanha perhetuttu Raija Tulin. Yhdessäolo on vaivatonta, kummallakin on oma kotinsa. Mutta paljon he viettävät aikaa yhdessäkin, mm. matkustellen, mökkeillen, molempien lapsia ja lastenlapsia tavaten.

Enska kiteyttää elämänfilosofiansa näin: "Elämä on kuin sipuli - sitä kuoritaan kuori kerrallaan, välillä tulee vettä silmiin, niin kuin elämässä yleensä, mutta se kuuluu asiaan."


Priima/Marjo Lundvall