Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Esiintymistaitoja oppimassa
 
Kategoriat:

Olitpa ekonomi tai konduktööri, urakehityksesi riippuu viestintätaidoistasi. Nykytyöt ovat usein lähes pelkkää puhetta. Viestit asiakkaille ja alaisille, kehität uutta ja myyt tuotteita - puheella. Yhä useampi hakeutuukin esiintymisvalmennukseen.

Päivän mittainen esiintymisen teho-valmennus laittaa kurssilaiset leikkimään, rentoutumaan lattialla, näyttelemään ja asettumaan arvosteltaviksi. Tarkoituksena on hälventää mokaamisen pelko ja rohkaista ottamaan oma persoona mukaan esiintymiseen. Kurssilaisista suurimmalla osalla on tittelissään sana johtaja tai päällikkö, ja lähes jokainen haluaa vähentää esiintymisjännitystään.


Sopiva jännitys on hyvästä

Liiallinen jännitys esiintymistilanteessa voi näkyä sanojen toisteluna, hiusten tai kravatin nykimisenä, jatkuvana öönä ja äänä lauseiden välillä tai muina huonoina tapoina. Kehno esitys nolostuttaa ja vääristää itse asian. Kiusaantuneena kiemurteleva puhuja ei ole uskottava.

"Esiintymispelko saattaa johtua huonoista kokemuksista. Naurunalaiseksi joutuminen koulussa voi hiertää vuosia kuin kivi kengässä, ja haitata päivittäistä työntekoa", esiintymisvalmennuskurssin vetäjä, psykologi Paula Kinnunen kertoo. "Lähes jokaisen kurssilaisen tavoite on vähentää jännitystä, vaikka jännitys sinänsä kuuluu esiintymiseen. Varsinainen ongelma on jännityksen pelko."

Pulssin kiihtyminen ennen esiintymistä auttaa siis onnistumisen vaatimaan vireystilaan, eikä ole syy paniikkiin. "Perhoset saavat lentää mahassa, kunhan pysyvät muodostelmassa", Paula Kinnunen nauraa.


Hurlumheillä rennoksi

Taiteilija Päivi Mäkinen laittaa kurssilaiset lausumaan lastenlauluja ja tekemään näytelmän kolmesta sanasta. Repliikeillä "ei, ei, sikatalousmies" syntyy neljä täysin erilaista esitystä ja paljon naurua. "Ihminen altistaa itsensä, kun ympäristö on tarpeeksi turvallinen ja käynnissä on hyvä hurlumhei-meininki", Päivi toteaa. "Sopivasti naurunalaiseksi tuleminen auttaa ymmärtämään, ettei tarvitse olla täydellinen."

Esiintymistä oppiville on Päivin mukaan vaikeinta esityksen karsiminen. "Mikä on asiasi? Miksi tämä tilaisuus on järjestetty? Pidä viesti kirkkaana puheesi alusta loppuun. Mikään kikkailu ei toimi. Uskalla olla oma upea itsesi. Persoonallinen puhuja on kiinnostava ja jää mieleen. Naisilla varsinkin tuppaa olemaan koko ajan käsijarru päällä!"


copyright YLE/videokuvaa

Puhetaitoja on pakko hioa

"Minun työstäni 80% on puhumista. Erilaisille yleisöille pääministeristä oman yrityksen henkilökuntaan", kurssille osallistuva Medivire Hoivan toimitusjohtaja Kristiina Hautakangas kertoo. Vastuullinen tehtävä pakottaa punnitsemaan tarkkaan mitä ja miten puhuu. Jokainen sana ja ele kertoo yrityksen tilanteesta.

"Vaikeinta on, kun joutuu käsittelemään ikäviä asioita. Pitää pysyä jämäkkänä ja saada viesti perille juuri sellaisena, kun tarkoittaa", Kristiina pohtii. "Lisäksi toimitusjohtaja on yrityksen tärkein myyjä asiakkaille ja myös pätevää henkilökuntaa hankittaessa."

Viestintätaidot ovat myös palkkausperuste. Kristiinan kokemuksen mukaan julkista puhumista välttelevän on vaikea johtaa muita tai myydä palveluja. Hoiva-alalla ihmisten kohtaaminen on työn olennaisin osa.

Tästä kurssista Kristiina jäi erityisesti miettimään viestin selkeyttä. "On hämmästyttävää kuinka erilailla hyvin yksinkertaiset asiat voidaan tulkita. Ja kun vielä oppisi olemaan esiintyessä vain oma itsensä!"


Priima/Tiina Klemettilä