Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Pihanvaltaajien iskuryhmä: Vihdin miehet vapaaehtoistyössä
 
Kategoriat:

Suomen Punainen Risti on saanut tuhannet suomalaiset mukaan vapaaehtoistoimintaan. Vihdin SPR:ssä huomattiin, että Vihti-Nummelan alueelta tuli yhä useammin pyyntöjä avun saamiseksi ”miehisiin” ulko- ja pihatöihin. Tältä pohjalta syntyi Pihanvaltaajat-ryhmä.

ELÄKELÄISMIEHET VAUHDISSA

”No me ollaan tällaisia eläkeläisukkoja, joilla on aikaa, halua ja vielä voimiakin tehdä ruumiillista askaretta muiden hyväksi”, nauraa Jouko Mäkinen, yksi Pihanvaltaajien kantavista voimista. ” Ja tässähän yhdistyy vielä kaksi asiaa: hyvän tekeminen ja oman kunnon ylläpitäminen…” Jouko jatkaa.

IKÄIHMISILLE ENNEN KAIKKEA

Tyypillisin Pihanvaltaajien apua kaipaava on ikäihminen, joka haluaa vielä asua itsenäisesti, usein omakotitalossa, mutta voimat eivät enää riitä kaikkiin ulkotöihin.

Pihanvaltaajat hakkaavat klapeja, siistivät pihapiiriä, niittävät, leikkaavat nurmikkoa - mitä missäkin paikassa tehtäväksi osoitetaan. Yhdeksänkymppinen Ida Nikkinen esimerkiksi on saanut Pihanvaltaajat vakiavukseen. Hänen tyttärensä Lempi Toivonen käy usein äitinsä apuna, mutta on tyytyväinen saadessaan miesten iskuryhmän avuksi vaivalloisempiin töihin. ”Tuntuu, ettei tänä päivänä oikein rahallakaan saa apua. On hieno asia, että vielä on ihmisiä, jotka viitsivät tehdä tällaista pyyteetöntä työtä muiden hyväksi”, Toivonen kiittelee.


copyright YLE/videokuvaa

ARAT AVUNPYYTÄJÄT

”Taitaa olla suomalaisten perusluonteessa, että niin kauan kuin vähänkään tullaan omin voimin toimeen, apua ei pyydetä”, arvelee yksi Pihanvaltaajista, Dage Boström. Hän muistuttaa kuitenkin asian toisesta puolesta: ”Esimerkiksi hyväkuntoinen eläkeläinen saattaa turhautua, kun ei enää ole mukana aktiivityöelämässä. Se, että pääsee auttamaan toisia konkreettisesti tuo elämään sisältöä ja tarpeellisuuden tunteen.”

Pihanvaltaajien apua ovat ikäihmisten lisäksi saaneet esimerkiksi yksinhuoltajaperheet ja omaishoitajat. Vihdin Pihanvaltaajat antaa mainion mallin kautta Suomen tällaiseen ”laajennettuun naapuriapuun”, kuten Dage Boström toimintaa luonnehtii.


Priima/Marjo Lundvall