Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
UNICEF-nukkeja ja apua lapsille
 
Kategoriat:

Puolalaissyntyinen Elisabet Likki ei turhaan ole saanut nukkevastaavan arvonimeä Espoon Unicefin paikallisosastossa. Elisabetin ompelutyönä on syntynyt jo 500 hyväntekeväisyysnukkea. Lisäksi hän ehtii opastamaan ja organisoimaan monin tavoin nukkekampanjaa.


ROKOTUSKAMPANJAN TUEKSI

Unicefin nukkekampanjassa vapaaehtoiset käsityöharrastajat tekevät saman kaavan mukaisia räsynukkeja, ”maailman lapsia”, jotka edustavat kunkin tekijän maun mukaan valittua kansallisuutta. Tekijät hankkivat itse materiaalinsa, ja vain mielikuvitus on rajana nukkien koristelussa. Näitä nukkeja voi sitten lunastaa mm. myyjäisistä ja Unicefin yhteistyötilaisuuksista 20 euron vähimmäislahjoituksella. Tällä summalla katetaan yhden täydellisen rokotuspaketin kustannukset. Vuosittain Unicef rokottaa 40 %kehitysmaiden lapsista.


KÄSITÖIHIN JA AUTTAMISEEN JÄÄ KOUKKUUN

Elisabet Likki kertoo, että työelämän jälkeen ja ainoan lapsen muutettua kotoa tuli aika, jolloin hän mietti, mitä hyödyllistä hän vielä voisi tehdä. Elisabetin sydäntä lähellä ovat aina olleet maailman lapset. Nukkien teko alkoi varovasti kokeillen, mutta kun kysyntää oli enemmän ja enemmän, alkoi varsinainen ”nukketehtailu”.

Elisabet nauttii suuresti käden työn ja hyväntekeväisyyden yhdistämisestä: ”Miten ihanaa onkaan, kun nukke löytää uuden kodin ja sitä tietää antaneensa taas yhdelle lapselle mahdollisuuden selvitä hengissä.”


copyright YLE/videokuvaa

KUN TEHDÄÄN, TEHDÄÄN KUNNOLLA!

Nukkekampaja on kansainvälinen projekti: Suomeen se rantautui 2000-luvun alkupuolella. Kun Elisabet opastaa vapaaehtoisia nukenteon saloihin, hän on hyvin tarkka siitä, miten nuket tehdään ja viimeistellään. ”Nuken pitää olla sympaattinen, sydämellä tehty. Vartalo pitää olla kaavan mukaan oikein leikattu ja huoliteltu, pää ei saa nuokkua, hiukset pitää kiinnittää kunnolla ja vaatteiden tulee olla viimeisteltyjä.”

Nukkien tekoon löytyy ohjeet ja kaavat Unicefin verkkosivuilta (Anna ja Toivo –nuket), ja Elisabet painottaa, että ohjeita todella on syytä noudattaa: ”Eihän kukaan halua nukkea, jota ei kehtaa pitää esillä!”


PALAUTEKORTIT TEKIJÖILLE

Nukkien mukana on ”henkilöllisyystodistus” ja palautekortti, jolla voi kertoa nuken tekijälle, minkälaiseen kotiin nukke päätyi. Elisabet on saanut lukuisia liikuttavia palautekortteja, esimerkiksi: ”Rakkaudesta lapsiin, kun omia ei ole…”. Hän muistuttaa, että nukke on mainioin lahjaidea: miksi ostaa se tavallinen kukkakimppu kaupasta - kukat kuihtuvat, mutta Unicef-nuken avulla lapsen elämä jatkuu.


Priima/Marjo Lundvall

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

www.unicef.fi