Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Priima testasi: Silmälasimarkkinat ja laatu
 
Kategoriat:

Kuluttaja on ihmeissään silmälasi-markkinoiden myllerryksessä. Kaupan tuntuu olevan toinen toistaan uskomattomampia linssi- ja kehystarjouksia. Mitä rahalla nykyään saa?

Priima testautti kolmen eri ketjun monitehot - ja sokeriksi pohjalle vielä yhdet Tiimarin lukulasit.


MISTÄ LÖYTYVÄT HYVÄT MONITEHOT?

Mistä löytyvät mahdollisimman hyvät moniteholasit? Budjetti on 300 euroa, mutta allekin olisi mukava päästä. Mitä tuolla rahalla saa? Ruljanssi alkaa Itäkeskuksen Silmäasemalta, jossa optometri Lotta Virtanen tekee keski-ikäiselle tihrustajalle näkötutkimuksen. Hän varmistuu, että monitehoille olisi jo käyttöä.

"Mitä aikaisemmassa vaiheessa monitehot hankkii, sitä helpompi niihin on tottua", Lotta Virtanen sanoo. Sovittelujen jälkeen päädyn ketjun kuukauden tarjoukseen: monitehot kovalla heijastamattomalla pinnalla, 249 euroa.

Seuraavaksi suuntaan Specsaversille. Brittiläinen ketju rynnisti Suomen markkinoille heinäkuussa 2007. Tällä hetkellä ketjulla on Suomessa viitisenkymmentä liikettä.
"Suomalainen kuluttaja on onneksi ollut utelias", sanoo optometri Antti-Jussi Lankinen. Antti-Jussin opastuksella valitsemme monitehot, joissa on kova, heijastusta estävä pinta. Samaan pakettiin saan lukulasit. Yhdistelmän hinnaksi tulee 278 euroa.

Välissä käyn hakemassa Tiimarista umpimähkään valitut lukulasit - hinta on kolmen euron luokkaa.

Itäkeskuksesta matka suuntautuu Kampin Eyen-liikkeeseen. "Olemme täysin kotimaisessa omistuksessa", linjaa optometri Riitta Kaukio-Kukkola Eyen-ketjun eroja Specsaversiin. Yhteistäkin ketjuilla on - molempia on kutsuttu ns. halpamyyntiketjuksi. Molempien ketjujen mainonta on näkyvää ja kieltämättä uteliaisuutta herättävää.

Eyenin hinnoittelun keskeinen idea on se, että kaikki kehykset ovat saman hintaisia. Mukaani lähtevät monitehot, joiden kehykset maksavat 9 euroa. Kun mukaan on liitetty linssit, hinta onkin humpsahtanut 299 euroon.


copyright YLE/videokuvaa

LAATUEROJA LÖYTYY

Vien kaikki lasit optometrian lehtori Taru Korjan arvioitavaksi. Taru Korja on Suomen Optisen alan tiedotuskeskuksen toimitusjohtaja. Hän on myös optometrian lehtori, joka on kouluttanut suurta osaa Suomen nuoren polven optikoista. Miten tämä ketjuista riippumaton asiantuntija rankkaa hänen eteensä kiikutetut lasit?

"Vähän kevyen oloiset", hän sanoo Specsaversin monitehoista. "Tehty aika ohuesta materiaalista." Myös työn viimeistelystä hän löytää huomautettavaa. Specsaversin pakettiin kuuluneet lukulasitkaan eivät saa kovin hyviä arvosanoja. Sovitusta ei ole tehty huolella eivätkä ne kaikella todennäköisyydellä tule kovinkaan hyvin pysymään päässä.

Myös Eyenin monitehoissa työn laadusta ja sovituksesta löytyy huomautettavaa. Niidenkin päässä pysymisen kanssa voi tulla ongelmia.

Priiman pienimuotoisessa testissä kaikkein parhaat arvosanat saavat Silmäaseman monitehot. "Näissä on kaikki kohdallaan", Korja sanoo. "Kaiken kaikkiaan hyvä paketti."

Lopuksi Taru Korja silmäilee Tiimari-laseja. "Ei näistä kukaan kummoisia rahoja haluaisikaan", hän sanoo. "Mutta kyllähän näillä näkee."

Mitä pieni testimme osoittaa? Eroja löytyy, ja vertailu kannattaa - ja jos ei halvin ole paras, ei kaikkein kalleimmallakaan välttämättä aina saa kaikkein parasta laatua.


Priima/Regina Rask