Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Pitkän iän kylä
 
Kategoriat:

Mikä on pitkän iän salaisuus? Japanilaisten ohella suomenruotsalaiset ovat maailman pitkäikäisimpiä ihmisiä. Vaasan rannikolla asuvat suomenruotsalaiset elävät keskimäärin 5 vuotta pitempään kuin samalla alueella asuvat suomenkieliset. Syyksi on paljastumassa - yhteen hiileen puhaltaminen.SULVA - PITKÄIKÄISTEN KYLÄ

Erityisen hyvin tämä vuosia lisäävä yhteishenki näkyy Sulvalla, Vaasan lähellä sijaitsevassa kylässä. Mustasaaren kuntaan kuuluva Sulva valittiin muutama vuosi sitten Suomen parhaaksi asuinalueeksi. Tästä alle 2000 hengen kyläyhteisöstä löydettiin paljon hyvää: yksi kriteeri oli, että kylässä kaikki tervehtivät toisiaan.

"Täällä käydään edelleen kylässä kutsumatta", kertoo Stundarsin museoalueen intendentti Peter Båsk. "Myös tämä museoalue on yksi esimerkki alueen yhteishengestä."
Saavutus ei ollut vähäinen; yksi Suomen suurimmista ulkoilmamuseoista pantiin alulle talkoovoimin. Yhä edelleen organisaatiossa on mukana parisataa ihmistä, jotka tarpeen tullen astuvat remmiin. Haravoimaan, keitttämään kahvia, siivoamaan, tekemään pärekattoja, mitä vain on tarvis.

"Kun täällä joku juhlii viisikymppisiään, emme osta lahjaa, vaan menemme porukalla vaikka maalaamaan juhlakalun ulkorakennuksen."


HARVINAISEN HYVINVOIVA VÄHEMMISTÖ

Suomenruotsalaiset ovat lajissaan harvinaisuus - vähemmistö, joka voi hyvin ja elää pitkään. Tutkijoiden mielestä asia ei selity klassisilla terveystekijöillä eli ravitsemuksella, liikunnalla tai alkoholinkäytöllä. Verrattuna suomenkielisiin Pohjanmaan ruotsinkielisten perimässä tai taloudellisissa oloissakaan ei ole merkittäviä eroja. Selittäväksi tekijäksi onkin nostettu suomenruotsalaisten suurempi sosiaalinen pääoma.

Arkisemmin ilmaistuna tämä tarkoittaa osalllistumista ja harrastamista. Ruotsinkielisillä on enemmän luotettavia ystäviä, vapaaehtoista osallistumista, enemmän kuoro-ja musiikkitoimintaa, vilkkaampaa kotiseutoimintaa. Ehkä meistä kaikista pitäisi tässä mielessä tulla enemmän suomenruotsalaisia?


copyright YLE/videokuvaa

MAAILMAN VANHIN LEVYLAULAJA?

Erinomainen esimerkki pitkäikäisestä suomenruotsalaisesta on Sulvan kupeessa Sundomissa asuva 99-vuotias Harry Holtti. Mies näyttää kuusikymppiseltä ja harrastaa kuin kolmikymppinen. Harvempi meistä on levylaulaja - ja vielä harvempi levyttää satavuotissyntymäpäivän kynnyksellä.

"Olen aina laulanut paljon", Harry Holtti kertoo. "Ja ihme kyllä se tuntuu sujuvan vieläkin." Saattaa olla, että Harry rikkoo ennätyksiä toisellakin alueella. Hän nimittäin ajaa edelleen autoa. "Jatkossa joudun luultavasti hakemaan uuden lääkärintodistuksen joka vuosi", Harry sanoo ja jatkaa: "Viimeksi, kun kävin lääkärissä hän sanoi, että jaa-a, inte hittar jag något fel på dig. En minä löydä sinusta mitään vikaa. Onhan se sentään ihana kuulla."

Harry myös pyöräilee päivittäin. Matka ei ole lyhimmästä päästä. "Olen viimeiset 30 vuotta pyöräillyt joka päivä 22 kilometriä. Pyöräily on myös psyykkinen juttu. Siinä kokee niin paljon hienoja elämyksiä, tulee vastaan ihmisiä, niihin tutustuu, tiellä tanssivat pikkulinnut."

Harrylle elämä tuntuu olevan mielenkiintoinen löytöretki. Asenne on juuri sellainen, joka ei ainoastaan lisää vuosia elämään. Se myös lisää elämää vuosiin.


Priima/Regina Rask