Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Formula V- nostalgiaa pyörillä
 
Kategoriat:

”Vanhat autot ovat aina kiinnostaneet minua." Hyvinkääläisen Päivi Vuoren haaveiden täyttymys oli saada itselleen historiallinen Formula V -kilpa-auto. "...Ja se historiallinen look - sikarin mallinen kilpa-auto oli kiva ajatus,” Vuori kertoo.

AUTOMAAILMAAN KASVANUT

Päivi kertoo kasvaneensa isän kanssa pienestä tytöstä lähtien automaailmaan. Hän on aina ollut mukana autoremonteissa, laittamassa kuplavolkkareita. Päivillä oli myös nuoruudessa oma harrasteauto ja lisäksi hän kävi paljon myös harrasteautotapahtumissa. ”Seurasin Historic Race -kilpailuja Hämeenlinnassa Ahvenistolla jo ennen kuin pääsin itse osallistumaan niihin”, hän kertoo.

AUTOAIHIO

Oman auton hankinta tuli mahdolliseksi vuonna 2004. ”Se tuli mulle aika yllättäen”, Päivi muistelee ja jatkaa: ”Sain tiedon, että nyt olisi tarjolla autoaihio, lähdetäänkö juttuun mukaan?” Päivin tarvinnut silloin miettiä kahta kertaa. Kun auto vihdoin oli löytynyt, niin siihen tartuttiin.

Auto on suomalaisvalmisteinen harvinaisuus, sillä niitä on tehty vain kaksi kappaletta. Ykkönen on tuhoutunut aikoinaan kilpailussa, eikä siitä ole enää mitään jäljellä. Päivin omistama auto on se numero kaksi. Auton valmistumisvuonna 1967 sillä tiedetään kilpaillun ainakin Turun Artukaisissa. Kilpailu-uran jälkeen autolla on ajettu satunnaisesti jääradalla Tampereen suunnalla.

Auto tuli Päiville syksyllä, ja laittaminen kesti koko talven ja vielä seuraavan kesänkin. ”Ei sitä nyt ihan yötä päivää tehty, mutta pitkiä päiviä ja joka päivä". Ensimmäisen kisansa Päivi ajoi Ahveniston Historic Race –kilpailussa elokuussa 2005.


copyright YLE/videokuvaa

KAIKKI TULI TODEKSI

”Se oli kyllä aika uskomaton tunne! Nyt oli oma auto, mihin voi istua. Silloin oli aikamoinen jännitys, kun laitoin kypärän päähän, ja turvavyöt kiinni. Kaikki muuttui silloin todelliseksi”, Päivi muistelee. Silloin oli paljon asioita mielessä - jo pelkästään ajaminen jännitti, puhumattakaan kaikista muista kilpailutilanteeseen liittyvistä uusista asioista. ”Jännitys oli suorastaan sanoinkuvaamaton."

KISOISSA KISATAAN

Ajokuntoisia Formula V -tyypin autoja on Suomessa vähän toistakymmentä. Tulevaisuudessa varmasti enemmänkin, kunhan rakenteilla olevat autot saadaan radalle.

Historic-autojen ympärille kerääntyneet harrastajat ovat sosiaalista väkeä. ”Me ollaan hyvä porukka. Autamme toinen toisiamme, meininki on tosi rentoa, eikä mitään tiukkapipoisten touhua”, sanoo Päivi Vuori. Päivi kertoo, että voittoa ei haeta hinnalla millä hyvänsä, vaan arvokkailla ja rakkailla menopeleillä ajetaan historiaa kunnioittaen. Pieni pelko kuuluu aina Päivin mukaan kilpailuun, ettei riskien otto mene yltiöpäiseksi. ”Ajan aina vauhdista nauttien, mutta samalla muistaen, että alla on ainutlaatuinen auto”, hän kiteyttää.


Priima/Esa Viherä