Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Hitti 30 vuoden uran jälkeen
 
Kategoriat:

Jouko Mäki-Lohiluoman laulu Transitmies on radiohitti. Ensimmäinen hitti yli kolmekymmentä vuotta kestäneellä muusikon uralla. Nytkö se menestys tuli?

TRANSITMIES

Yli 300 laulua kirjoittaneelle miehelle ensimmäinen radiohitti tuli täytenä yllätyksenä. ”Ei Transitmies ole mun elämäni suurteos, eikä mulla ollut aavistustakaan, että se olisi jollain lailla menestys.” Jälkikäteen Jouko kyllä löytää selityksiä ikääntyneestä autosta ja miehestä kertovan laulun suosiolle: ”Se kuvailee suomalaisen keski-ikäisen äijän, onnellisen miehen. Miehen, joka ymmärtää, ettei onni tule kiiltävästä autosta, vaan sydämen asenteesta.”

Mäki-Lohiluoman pihaan parkattua transitia katsoessa tulee väkisin tunne, että laulu kertoo tekijästään. Auton takaovet ovat kahta eri väriä, ja muuallakin pelti on kärsinyt kovia. ”Lauluntekijä kirjoittaa lauluun aina sekä faktaa että fiktiota, mutta transitmiehessä sitä fiktiota on hyvin vähän!”


MENESTYNYT MIES

Jouko Mäki-Lohiluoma on tunnettu nimi gospelmusiikin piirissä. Keikkatahti on kova, noin 150 esiintymistä vuodessa, ja paikat vaihtelevat kirkosta kapakkaan. ”Ihmiset on ihmisiä, istuu ne sitten kirkon penkissä tai ravintolan pöydässä, ei siinä ole mitään ristiriitaa.”

Menestys omassa työssä ei liity Joukon mielestä hittien määrään. ”Mun koko elämä on ollut yhtä menestystarinaa. Mä oon jo alle 20-vuotiaana ruvennut saamaan leipää asiasta, jota mä olisin muutenkin halunnut tehdä, soittamisesta, laulamisesta ja esiintymisestä. Ja mikä hienointa, mä oon saanu esittää omia laulujani.”

Joukon asenteella keikkakaluston kuljettaminen yksin on kuntoilua, transitista keikkamatkalla tippuva pakoputki itse korjattava pikkuseikka ja sadat kilometrit auton ratissa aikaa omille ajatuksille.


copyright YLE/videokuvaa

TYYTYVÄINEN MIES

”Kun mä olin nuorempi, mulla oli pyrkimys opettaa ihmisille asioita lauluissani. Nuori ihminen tietää asiat parhaiten, ja kaikki muut on väärässä. Vanhemmiten tarve sanoa vähenee. Riittää, kun onnistuu naurattamaan tai liikuttamaan ihmisiä. Onnistuu sanomaan kauniisti jotain rakkaudesta tai kaipuusta.”

Jos jokaiseen hittiin vaaditaan 30 vuotta työtä, Jouko uskoo ehtivänsä vielä toisenkin tekaista ennen kuolemaa kasikymppisenä. Pakkoa siihen ei kuitenkaan ole. ”En minä ole tähti, enkä halua olla tähti. Mä oon ransitmies.”


Priima/Tiina Klemettilä