Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Mitä kuuluu Paavo M. Petäjä?
 
Kategoriat:

MM-kisat Lahdessa vuonna 2001 muuttivat Hiihtoliiton silloisen puheenjohtajan Paavo M. Petäjän elämän kertaheitolla. Doping-kohu ei jätä entistä puheenjohtajaa rauhaan. Ei vieläkään, vaikka Petäjällä ei enää ole luottamustoimia hiihdon parissa.

TYHJÄÄ PUHETTA

Haastattelua tehdessä on Hiihtoliiton entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö tullut jälleen julkisuuteen uusien paljastusten kera. Petäjä kuitenkin tyrmää täysin entisen päävalmentajansa puheet.

”Minä olen hyvin, hyvin pahoillani K-P:n tämmöisestä käytöksestä. Olen sanonut hänelle itselleen ja julkisuudessa, että jos hän kerran jotain tiesi, niin miksi hyvänen aika hän ei silloin puhunut, kun asia oli vireillä ja kuumana. Silloin hänen olisi pitänyt puhua. Nyt tässä on jo hyvin nähty... Hän sanoi, että on paljastusta, paljastusta. Ei mitään paljastusta ole tullut, vaan tyhjän aikaista puhetta. Ei hänellä ole mitään näyttöä, koska Suomen hiihtoliitossa ei ole ollut liittojohtoista järjestelmällistä doping-systeemiä ikinä olemassa.”


VAIKEITA AIKOJA

Paavo M. Petäjä laittaa levyn dvd-soittimeen ja istahtaa sängylleen Thaimaassa Pattayan loma-asunnossaan. Televisiosta tulvii uutislähetys vuodelta 2001, missä hän ja joukko muita vakavailmeisiä miehiä astuu salamavalojen räiskeessä pitkän pöydän taakse. ”Pyydämme anteeksi Suomen kansalta sitä katastrofaalista häpeää…” sanoo kahdeksan vuotta nuorempi Petäjä ruudussa.

”Kamalat, ihan hirveät”, toteaa Paavo M. Petäjä silloisista tunnelmista ja jatkaa samaan hengenvetoon, että on edelleen sitä mieltä, että koko suomalaiselle urheilulle tuo sattuma oli suuri katastrofi. Siitä kertonee sekin, että vielä, vaikka eletään jo vuotta 2008, Petäjä saa jatkuvasti mm. häiriösoittoja. ”Urheilun viholliset tai sitten suuret fanit soittavat perjantai-lauantai -iltaisin tiettyyn aikaan ja korrrostavat”, Petäjä kertoo korostaen itselleen ominaista vahvaa r-äännettä.


copyright YLE/videokuvaa

SKETSI- JA VITSIHAHMO

Onnettomat sattumukset ja persoonallinen puhetyyli olivat vuosikymmenen alun herkullisinta antia erilaisille showmiehille ja imitaattoreille. ”Aina kun avasi radion, siellä oli joku mestari selostamassa”, Petäjä puuskahtaa ja jatkaa, että pääkaupunkiseudulla toimineessa radiossa oli tehty laulujakin aiheesta.”Se oli hirveätä."


PERHEELTÄ TUKEA

Aika oli Petäjälle vaikeaa, mutta vaikeampaa se oli perheelle. ”Kyllä se näkyi perheessä”, sanoo Petäjä hiljaa. Hän on hetken hiljaa, miettii ja toteaa lähes kuiskaten: ”Kyllä, kyllä se näkyi”. Perhe, vaimo ja lapset ottivat kuitenkin auttavan asenteen, jolla selvittiin vaikeiden aikojen yli. Olisiko Petäjä selvinnyt ilman perhettä? Kysymys vetää miehen uudestana hiljaiseksi. ”En”, Paavo M. Petäjä kuiskaa. Kyynel kimaltaa hänen silmäkulmassaan.


ETEENPÄIN ELÄMÄSSÄ

Lakimiehelle doping-julkisuus oli hankalaa. Paavo M. Petäjä muistelee, että kielteinen julkisuus notkautti vain väliaikaisesti asiakasmääriä. Hänellä on lakitoimistossaan useampia tuomareita työssä, mikä mahdollistaa nykyisin joustavat työajat ja mukavasti vapaa-aikaa. ”Olen jo viisi vuotta viettänyt tammi-maaliskuun ja sittemmin myös lokakuussa muutaman viikon Thaimaassa Pattayalla. Kyllä se on tämä ilmasto, mikä vetää tänne”, hän toteaa. ”Meillä hiihtäjillä kun melkein kaikilla on astma, niin minullakin. Täällä tarvitsen lääkitystä vain kolmasosan siitä, mitä tarvitsen kotimaassa”, sanoo Petäjä.


copyright YLE/videokuvaa

KALAMIES

Aika Thaimaassa kuluu pitkälti kalastuksen merkeissä. Pattayalla on koko joukko pysyvästi maassa asuvia suomalaisia ystäviä. Lisäksi talvisin Paavon luona vierailee lukuisa joukko ystäviä suomesta, ja silloin kalastetaan. ”Me lähdetään kello 17 laivalla merelle, yövytään laivassa ja tullaan seuraavana päivänä kello 17 takaisin”, hän kertoo ja jatkaa: "Ne ovat onnen hetkiä ne. Kun on mukana hyvä porukka, hyvää ruokaa ja hyvä ilma, ei voi muuta vaatia".


Priima/Esa Viherä