Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Snapsilaulut kohottavat mukavasti tunnelmaa
 
Kategoriat:

Snapsilaulut ovat veikeä suomenruotsalaisen juhlaperinne. Ne kohottavat juhlatunnelmaa parhaalla mahdollisella tavalla. Tilanteessa yhdistyvät kohtuullisesti nautitun alkoholin ja nasevien snapsilaulujen vaikutukset juhlavieraiden mielialaan.

Snapsilaulut liittyvät aina ruokailuun, ja snapseja nautitaan vain alkuruoan yhteydessä. Pääruoan ja jälkiruoan kanssa otetaan sitten muita juomia. Snapsien vauhdittaman alkuruoan on oltava kalaa. Suomenruotsalaiset asiantuntijatahot virnuilevat kuitenkin, että hyvällä mielikuvituksella ja huumorilla muitakin ruokalajikkeita voi hätätilanteessa määritellä kalaksi.

Snapsilaulut ovat yleensä lyhyitä letkautuksia. ”Snapsilaulu lauletaan aina juhlan yhteydessä. Jos laulu katkaisee juhlan kulun, niin se olisi ihan sama kuin liian pitkä puhe. Se ei nosta tunnelmaa”, helsinkiläinen laulunikkari Bosse Österberg toteaa. Hän painottaa, että snapsilaulujen tehtävä on juuri kohottaa juhlatunnelmaa.


LAULUSSA ON OLTAVA HUUMORIA JA HOKSASUSTA

Ei riitä, että snapsilaulu on lyhyt. Sen on oltava myös naseva ja hauska, jotta se täyttäisi tehtävänsä tunnelman kohottajana. Parasta olisi, että laulu loppuisi yllättävään, hilpeyttä herättävään ilmaisuun tai hoksaamiseen. ”Siinä täytyy olla tarina, joka päättyy huipennukseen”, Österberg täsmentää.

Yleensä teksti liittyy alkoholiin ja sen nauttimisen autuuteen, mutta aina ei ole näin. Uudet snapsilaulut tehdään tuttuihin säveliin, jotta mahdollisimman moni voisi osallistua niiden laulamiseen.


copyright YLE/videokuvaa

KESKIAJAN PERUA

Snapsilaulukirjan koonnut toimittaja Maryelle Lindholm kertoo snapsilauluperinteen saaneen alkunsa keskiajan killoista. ”Silloin seurueessa kiersi iso malja, josta kaikki joivat. Juodessa laulettiin, mutta silloin laulut olivat pitkiä”, Lindholm kertoo.

Nykymuotoinen lyhyt snapsilaulu tuli käyttöön joskus 1800-luvulla, jolloin niitä harrastivat ylioppilaat ja sotilaat. Siinä jossain yhteisten maljojen tilalle tulivat pienet henkilökohtaiset snapsilasit. Ne täytetään kylmällä viinalla, joka voi olla myös maustettua. Läntisen perinteen mukaan snapsit nautitaan pieninä erinä naukkaillen eikä lasia tyhjennetä missään nimessä yhdellä kulauksella. Nauttimisen täytyy olla sivistynyttä.


UUSIA LAULUJA TULEE KILPAILUISSA

Vielä 90-luvulla suomenruotsalaiset laulunikkarit osallistuivat Ruotsissa pidettyihin snapsilaulukilpailuihin, joissa etsittiin uusia snapsilauluja. Suomalaiset menestyivät siellä erittäin hyvin, ja ensipalkintoja sateli. Suomalaisten menestys taisi risoa ruotsalaisia, koska he esittivät ruotsalaisen kohteliaasti mutta määrätietoisesti, että suomalaiset järjestäisivät omat kilpailunsa. Näin on tapahtunutkin vuodesta 2000 lähtien. Pohjoismaiseen sopimuspakettiin kuului, että naapurukset kohtaavat kerran vuodessa rajussa Ruotsi-Suomi -maaottelussa.

Snapsilaulukisat ovat aikamoinen uusien laulujen tuotantomylly. Tänä vuonna Turussa pidettyjä SM-kisoja varten saapui yhteensä 112 kilpailukappaletta, joista kymmenen pääsi jatkoon suureen finaaliin. Bosse Österberg pääsi Turun finaaliin kirjoittamallaan laululla Alldeles för lite. Laulussa kirjoittaja toteaa, että monesti tarjoillaan liian vähän, kohtuullinen määrä on vakio, riittävää määrää saa kerjätä ja liian paljon ei saa koskaan. Laulu selvisi kolmannelle sijalle. Voiton vei hankolainen Pigge Svenskberg laulullaan Mycket kall snaps.

Bosse Österbergin ehdottomasti tunnetuinta snapsilaulua Minne hoilotetaan niin Suomessa kuin Ruotsissakin. Melodia on tuttu musikaalisävelmä Memory. Bossen laulu on käännetty suomeksi, ja tekstin lopusta löytyy laulu molemmilla kotimaisilla. Siitä vaan ruokailemaan, laulamaan ja snapseja hillitysti nauttimaan!



copyright YLE/videokuvaa

MINNE
Melodia: Memory (Andrew Lloyd Webberin Cats-musikaalista)
Sanoitus: Bosse Österberg

Minne!
Jag har tappat min minne!
Är jag svensk eller finne?
Kommer inte ihåg.
Inne!
Är jag ut eller inne;
Jag har luckor i minne;
sån` där små alkohål.
Men besinne!
Man tätar med det brännvin man får,
fastän minne
och helan går!

MINNE
Käännös: Leif Hernberg

Minne?
Muisti hävis, mutt`minne?
Juhlista selvisimme
- muistikatkoja on.
Minne
Lähtisin vaikka minne,
kunhan selvittäisimme
mitä tapahtunut on.
Mutta tiedän mä keinon
mikä auttaapi tuo;
Ota ryyppy, ja muistis juo!


Priima/Mikko Määttälä