Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Manne Stenros, ruokakuvaaja
 
Kategoriat:

Miten yhdistää ruoka ja paikalliskulttuuri? Sitä pohtii Manne Stenros, Suomen ainoa yksinomaan ruokakirjoihin keskittynyt valokuvaaja.

Manne Stenros ahertaa jyväskyläläisen ravintolan hiljaisessa salissa yksinään. Melkein kaksinkerroin kameransa taakse vääntäytyneenä hän kohdistaa toisessa kädessään pitämällään pienellä peilillä valon juuri oikeaan kohtaan. ”Tää on tämmöstä pienoismallikuvausta. Pienillä asioilla, pienillä säädöillä ja pienillä valopilkuilla saa annokseen säpinää”, Manne sanoo. Pitää valaista vain oikeat paikat.


TAITEILIJAN VAPAUS

”Mä oon vähän niin kun vapaa taiteilija”, sanoo Stenros. Hän kertoo, että kun on päätetty, mistä maakunnasta seuraava kirja tehdään, hän ryhtyy pohtimaan kuviin maakunnallista identiteettiä. Stenros yhdistää kirjoissaan kulttuuria ja ruokaa. Parhaillaan työn alla oleva kirja kuvataan Keski-Suomessa. ”Tähän tulee kartanokulttuuria ja Alvar Aallon luomaa perintöä sekä modernia kaupunkirakentamista Päijänteen rannoilta”, valottaa Stenros.

TUNNELMAA

Tunnelma pitää pystyä siirtämään kuvaan, muuten siinä ei ole oikein mitään katsottavaa. ”Monesti ne on ne viimeiset kuvat parhaita. Sitä pyörittelee, katsoo ja pääsee enemmän ja enemmän siihen tunnelmaan”, Manne mietiskelee. Silloin, kun kohdetta kiertää kuin kissa kuumaa puuroa, ja kuvat alkavat olla samanlaisia hengeltään, aiheeltaan ja asettelultaan, syntyy oivallus. ”Se on niin kun uus oivallus ja yhdistät asioita uudella tavalla”, hän sanoo.


copyright YLE/videokuvaa

SILMÄNRUOKAA

Stenros tekee työkseen silmänruokaa, mutta ymmärtää toki myös maun päälle. Harrastajakokkina hän sanoo annoksen olevan ensin silmänruokaa, sitten hajuaistin herättäjä ja vasta sitten, katsomisen ja haistelun jälkeen, ruokaa voi maistaa. ”Sitä on vähän tullut tämän työn myötä tällainen suhde. Ennen kun tuli lautanen eteen, sitä alkoi vaan syömään”, muistelee Manne.


JUOSTEN KUVAUSPAIKALLE

Manne kuvaa ruokaa mieluiten ulkona. Usein suurin vaiva on löytää sopivat paikat ja saada annokset kuvauspaikoille, tunturin huipulle tai majakkaan keskelle meren selkää. Stenros kertoo, että usein ruoka tehdään valmiiksi keittiössä, mutta annos kasataan vasta kuvauspaikalla ulkoilmassa. ”Tai sitten annos tehdään valmiiksi, heitetään kupu päälle, juostaan ulos ja otetaan kuva mahdollisimman nopeasti. Jos ei ensimmäisellä kerralla onnistu, niin haetaan uusi annos ja juostaan vielä nopeammin”, Manne hymyilee.


Priima/Esa Viherä