Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Ihana 60-luku ei unohdu!
 
Kategoriat:

Useimmille 60-luvun nuorille on jäänyt keskeiseksi nuoruusmuistoksi ajan musiikki. Vuosikymmenen alussa maailman valloittanut uusi musiikki oli sellainen isku nuorten sydämiin, että monet kuuntelevat vuosikymmenien takaisia vinyylejään tänäkin päivänä.

Rautalangasta se alkoi. Ensimmäinen rautalankaläpimurron tehnyt kappale taisi Suomessa olla The Sounds-yhtyeen Emma. Se oli tuttu kansansävelmä, mutta nyt se soi aivan uudella tavalla sähkökitaroilla instrumentaaliesityksenä. Vau, mikä soundi! Emma ponkaisi heti listakärkeen.

Mutta varsinainen paukku tuli Brittein saarilta. The Beatles aloitti uudenlaisen musiikin ja uudenlaisen nuorisokulttuurin vyöryn. Sen vanavedessä syntyi runsaasti uusia bändejä Suomessakin, ja niiden musiikkia sai kuulla radion uusissa nuortenohjelmissa, jollaisia aikaisemmin ei ollut.


copyright YLE/videokuvaa

TUKAT JA ASUT MUUTTUIVAT

Nyt syntyi bändejä, joiden jäsenet olivat kuulijoiden ikätovereita. Vanhojen jarrujen musiikki ei enää kelvannut. Pojat kasvattivat Beatles-tukat ja pukeutumistyylikin muuttui. Musiikki toi mukanaan uudet tanssit kuten twistin ja shaken. Uusien tanssien myötä kouluhipat nousivat uuteen arvoon. Joskus hippohin saatiin jopa elävä popbändi. Millaista luksusta olikaan saada Topmost tai Jormas koulubileisiin! Nuoriso rynni esiin - syntyi nuorisokulttuuri, joka kauhistutti aikuisväestöä.

"Ehkä se oli jonkinlainen nuorten vallankumous. Haluttiin jotain muutosta", kuusikymmentäluvun musiikkia harrastava porvoolainen taksinkuljettaja Lasse Tikka arvioi.

Vanhemmat sukupolvet ilmeisesti pelkäsivät asemansa ja käskyvaltansa puolesta. Varsinkin pitkät tukat ärsyttivät, ja monissa kodeissa ja kouluissa käytiin kovat keskustelut parturikäynnin tarpeellisuudesta. Musiikki oli vanhempien korvissa tietenkin kamalaa renkutusta.


copyright YLE/videokuvaa


POHJIMMILTAAN MELODISTA JA MONIPUOLISTA

Nyt kaikki ovat yksimielisiä siitä, että 60-luvulla syntyi monipuolista ja melodista musiikkia. Sitä tuli myös paljon. Ei ihme, että 60-luvun musiikki saa sen ajan nuoret kokoontumaan yhteisiin musiikkitapahtumiin muistelemaan nuoruusvuosiaan. Sotkamon Katinkultaan kokoontuu syksyisin suomalaisia 60-luvun huippubändejä esiintymään silloisille nuorille.

"Siellä on hyviä orkestereita. Siellä ollaan kuin yhtä perhettä", Lasse Tikka kehuu. Hän oli lokakuussa Katinkullan Back to the Sixties-tapahtumassa jo viidettä kertaa. Katinkullassa soittivat silloin mm. Ernos, Topmost, The First, Express, The Roosters, The Scaffolds ja Danny and The Oldies. Kovia nimiä.

"60-luvulla tehtiin paljon musiikkia. Se on puhdasta ja melodista. Nykyajan musiikista ei tahdo saada selvää, mitä se on", Lasse päivittelee. Niin tekivät varmaan hänen vanhempansakin.


Priima/Mikko Määttälä