Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Sohvasurffaajat - matkalla maailmassa, jossa jokainen voi olla ystävä
 
Kategoriat:

Lähde matkalle ja varaa hotellin sijaan majoitus jonkun toisen kotoa! Couch Surfing eli sohvasurffaus on matkailun suuntaus, joka on omiaan niille, jotka ovat kyllästyneet hotellilomiin ja turistikyliin. Ja nimensä mukaisesti se on juuri jonkun toisen sohvalle majoittumista ja sitä kautta syvempää tutustumista kohdekaupunkiin paikallisten asukkaiden kautta.

Sohvasurffaajia on kaiken kaikkiaan yli 800 000 ja lähes joka maassa. Viikoittain sohvasurffauksen kautta tapaa noin 20 000 ihmistä ympäri maailman. Ja periaate on varsin yksinkertainen: Jokaisella jäsenellä on www.couchsurfing.com -verkkosivuilla oma esittelysivu, jossa hän kertoo itsestään ja esimerkiksi siitä, kuinka montaa ihmistä hän voi kotonaan majoittaa, ja sitä kautta vierailija löytää itselleen sopivan majoittajan.

Kuulostaa hauskalta – juuri sopivalta kaksikymppisille rahattomille reppureissaajille! Mutta sohvasurffaus ei ole vain nuorten tai reppureissaajien juttu: vaikka keski-ikä lienee noin 26 vuotta, yli 50-vuotiaitakin jäseniä löytyy ympäri maailman yli 20 000.


VENTOVIERAAN KOTIIN KUIN YSTÄVÄ

Heli Naskali on 50-vuotias espoolainen. Hän on kiertänyt Latinalaista Amerikkaa sohvalta sohvalle surffaten ja majoittanut vastaavasti vieraita myös omassa kodissaan. ”Sohvasurffaus on tapa mennä ventovieraan ihmisen kotiin kuin ystävä ja olla siellä kuin ystävän luona ollaan ja tutustua maahan sisältäpäin”, Heli tiivistää sohvasurffauksen olemuksen.

Kaikki maailman sohvasurffaajat löytyvät verkosta. Sopivaa majoittajaa voi etsiä esimerkiksi maan, kaupungin tai kielen kautta. Heli kehottaa etsimään ihmistä, jolla on samanlaiset kiinnostuksen kohteet: ”Etsii sieltä semmoisen, joka tuntuu mukavalta, jonka luo haluaisi mennä, johon haluaisi tutustua. Ottaa yhteyttä etukäteen ja kysyy sopiiko, että mä tulen. Sitten jos sopii, sovitaan yksityiskohdista. Niin se homma toimii”. Omalla sivullaan Heli esimerkiksi on kertonut olevansa kiinnostunut luonnossa liikkumisesta ja musiikista. Sen sijaan Helsingin yön kuumimpiin yökerhoihin kärkkyvien kannattaa etsiä joku toinen. ”Enhän mä edes tietäisi, mihin mä ne veisin!” Heli nauraa.

Järjestelmä on myös turvallinen – jokainen käyttäjä esimerkiksi tallentaa lyhyen kuvauksen tapaamisestaan toisen surffaajan kanssa. Jos näitä referenssejä on monta, voi olla melko varma, että ihminen on juuri sellainen kuin millaiseksi hänet niissä kuvataan.

Kaikki sohvasurffaajat myös tietävät, ettei kyse ole deittipalvelusta. ”Tässä ei ole kyse iskemisestä. Eihän sille tietenkään mitään voi, jos tapaa jonkun, josta kiinnostuu. Mutta esimerkiksi naisen on ihan turvallista mennä miehen luokse, ja molemmat tietävät, ettei kyse ole muusta kuin majoittumisesta ja ystävyydestä”, Heli täsmentää.


copyright YLE/videokuvaa

SOHVALTA SOHVALLE

Heli ystävineen matkusti kolme viikkoa Meksikossa, Costa Ricassa ja Panamassa ja surffasi useammallekin sohvalle. Erityisesti mieleen jäivät meksikolainen Hector, 25-vuotias lastenlääkäri joka saapui lentokentälle valtavassa sombrerossa ja tutustutti Helin ystävineen paikallisiin herkkuruokiin, ja yhdysvaltalainen pariskunta, joka tylsään elämäänsä kyllästyttyään möi kaiken omaisuutensa ja muutti Panamaan. Heidän viehättävä talonsa oli rakennettu paaluille siten, että öisin Heli saattoi kuulla laineet lattian alla.

Heli on itsekin toiminut majoittajana. Viime kesänä hänen vieraakseen saapui kaksi moldovalaista tyttöä, jotka ottivat osaa suomensukuisten kansojen seminaariin Helsingissä. ”Kun kuulin, että ne on moldovalaisia, mä ajattelin, että ne tulee suoraan jostain jurtasta ja esittää asiansa kurkkulaululla, mikä oli tietenkin hirveän ennakkoluuloinen ajatus. Mutta ne oli mitä sievimpiä ja muodikkaimpia nuoria naisia. Toinen opiskeli ekonomistiksi ja toinen lehtialaa”. Helin sanojen mukaan – mitä enemmän tapaa erilaisia ihmisiä, sitä vähemmän olettaa tai luulee.


copyright YLE/videokuvaa


JÄÄKIEKKOFANI SAKSASTA

Jessica Hattenkofer otti yhteyttä Heliin noin kuukausi sitten ja kysyi majapaikkaa muutamaksi päiväksi. Heli ja Jessica vaihtoivat muutamia kirjeitä, ja Heli toivotti Jessican tervetulleeksi. Lentokentälle ajaessaan Heli tiesi Jessicasta kolme asiaa – Jessica on kolmekymppinen, kotoisin Saksasta ja armoton kiekkofani. Lisäksi he sopivat menevänsä yhdessä katsomaan jääkiekkoa. Helille kerta on ensimmäinen.

Iltapäivän naiset viettivät tutustuen ja jakaen kokemuksiaan maailmanmatkoista. Jessicasta Suomi on eksoottinen, Helille eksotiikkaa edustaa Kirgistan, jonne hän aikoo seuraavalla matkallaan suunnata. Riippukeinuissa loikoillen Heli ja Jessica loivat pohjan ystävyydelle, joka tulee jatkumaan matkan jälkeenkin – ikä- ja kulttuurierosta huolimatta.

Illan päätteeksi Heli ja Jessica suuntasivat kulkunsa Blues-KalPa -otteluun LänsiAuto-Areenalle. Tiukan ottelun ja lisäajan jälkeen ottelun voitti Blues. Jessica oli voittajasta varma jo ennen ottelun alkua, ja Helikin innostui uudesta lajista. ”Mähän saatan tulla tänne joku toinenkin kerta istumaan!”


copyright YLE/videokuvaa

LUONTAISTA VIERAANVARAISUUTTA

Helin mukaan sohvasurffaajan ei tarvitse olla ylisosiaalinen ja ylipuhelias maailmanmatkaaja, jolle uusien ihmisten tapaaminen on itseisarvo. Riittää, että haluaa tulla ihmisten kanssa toimeen. Heli viihtyy itse hyvin yksin eikä hän kuvaile itseään erityisen ulospäin suuntautuneeksi, mutta silti hänestä on hauskaa majoittaa eri puolilta maailmaa saapuvia vieraita ja ystävystyä heidän kanssaan.

Pohjimmiltaan sohvasurffauksessa on kyse luontaisesta vieraanvaraisuudesta, ja lisäksi Heli kokee voivansa olla siinä avuksi: ”Joku tarvitsee majapaikan, ja minä voin tarjota omaa kotiani”. Tottakai vieraan ihmisen tapaaminen aina myös jännittää hieman. ”Voi olla, että etukäteen tulee ihan lievä stressi, sillä se vieras on vielä silloin vieras. Mutta esimerkiksi nyt, kun Jessica tuli mun luokse, niin heti kun tapasin hänet, niin hän onkin Jessica. Ja silloin se paine häipyy tietty täysin”.

Helin mielestä myös matkasta saa enemmän irti paikallisen oppaan avulla. Hänen mielestään vanhemmat ihmiset kammoavat turhaan uusia elämyksiä matkalle lähtiessään – hotelliin pääsee aina, jos haluaa.


SUUREMPI TARKOITUS

Heli on ollut toiminnassa mukana nyt hieman vajaan vuoden. Ja se vuosi on antanut paljon. Hauskanpidon ja eri kulttuureihin tutustumisen lisäksi sohvasurffauksessa on Helin mielestä kyse myös suuremmista asioista: ”Kaikkein paras juttu Couch Surfingissä on mun mielestä se, että se osoittaa todeksi sen, mitä mä olen aina jollain lailla tiennyt – että joka puolella maailmaa kaikki ihmiset yksilötasolla voi tulla toimeen. Ja yleensä tulee.”


Priima/Linda Lappalainen