Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Kasvissyönti on ekoteko
 
Kategoriat:

Ilmastonmuutos puhuttaa. Tiedostamme jo liikenteen, lämmityksen ja vaikkapa muovikassien roolin ympäristön kuormittajana. Tiedon lisääntyessä saamme koko ajan enemmän aihetta kurkistaa myös ruokakaappeihimme.

”Ruuan osuus ilmaston kuormittajana on ollut monille yllätys, myös meille tutkijoille tässä viime vuosina”, sanoo vanhempi tutkija Juha-Matti Katajajuuri Maa- ja elintarvike-talouden tutkimuslaitoksesta ja jatkaa: ”Kokonaiskulutuksemme ympäristövaikutuksista syömisen osuus on peräti kolmannes”. Ilmastotaakastamme pöydän ilot vievät neljänneksen. ”Siitä ei päästä mihinkään, että eläinperäiset tuotteet kuormittavat ympäristöä selvästi enemmän kuin kasvisperäiset tuotteet”, summaa Katajajuuri.

Kasvisten ja juurestenkin suhteen voi tehdä ekologisempia valintoja. Esimerkiksi riisin tuotannon ympäristövaikutukset ovat monikymmenkertaiset kotimaiseen perunaan verrattuna. Katajajuuri ei itse ole kasvissyöjä, mutta tieto on lisännyt paitsi tuskaa myös kasvisten osuutta ruokavaliossa.


copyright YLE/videokuvaa


MAAN YSTÄVÄ

”Tietysti tämän ikäisenä on jo ollut monenlaisia vaiheita, mutta kasvisyönti alkoi tulla mukaan kuvioihin tuossa 90-luvun puolivälissä”, kertoo Olli-Pekka Haavisto Maan ystävät ry:stä. ”Jo 70-luvulta oli tiedossa, että liharuoan tuottamiseen tarvitaan noin kymmenen kertaa enemmän maata kuin kasvisruuan tuottamiseen. Ajan myötä ympäristötietoisuus on syventynyt ja laajentunut. Viimeiseksi mukaan ovat tulleet nämä ilmastonmuutosasiat.”

Ympäristöongelmat alkavat valitettavasti olla siinä mielessä monimuotoisia, että niiden kirjosta jokainen löytää oman murehdittavansa. Aivan erityisesti Haavistoa on viime vuosina huolestuttanut vesikriisi. Puhtaasta vedestä alkaa tulla katoava luonnonvara.

”Naudanpihvilihan tuottamiseen tarvitaan keskimäärin 16 000 litraa vettä, kun tavallisen viljan tuottaminen vie noin tuhat, plus miinus 300 litraa, riippuen lajikkeesta ja kasvupaikasta.”


EKOLOGISTA LIHAA?

Ekologisempaa lihaakin on löydettävissä. ”Broilerin- ja sianlihan ympäristövaikutukset ovat selvästi pienempiä kuin naudanlihan”, sanoo Katajajuuri. Jos valitsemme lautasellemme naudan sijasta siipikarjaa tai possua, säästää se ilmastoa suunnilleen saman verran kuin Kanarian saarille lentämättä jätetty lento.


Priima/Regina Rask