Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Rakas, vihattu joulu
 
Kategoriat:

Vuoden suurin juhla lähestyy. Naisille joulu on paitsi rakas, myös raskas. Kodin ja perheen juhlana vastuu sen rakentelusta jää paljolti naisille. Onko näin pakko olla? Priima kysyi asiaa useita joululehtiä toimittaneelta päätoimittajalta ja joulua tutkineelta antropologilta.

Joulun lähestyessä monista naisista tuntuu, että he ovat koko ajan myöhässä. Kaikkea olisi jo aikoja sitten pitänyt tehdä. Jo syksyllä olisi pitänyt poimia sammalta jouluasetelmiin, juurruttaa ja istuttaa kukkasipuleita, askarrella, leipoa, pakastaa ja väkertää. Tämän käsityksen saa esimerkiksi joululehdistä, joita tänä jouluna on ilmestynyt ennätysmäärä.


copyright YLE/videokuvaa


Päätoimittaja Anneli Myller on urallaan tehnyt 13 joululehteä. Nyt syntyi A-lehtien ”Kaikkien aikojen Joulu”. Tuleeko koskaan palautetta, että lehdet aiheuttavat naisille stressiä? ”Sen tyyppisen palautteen määrä on vähentynyt vuosi vuodelta”, sanoo Anneli ja jatkaa: ”Varmaan on niin, että medialukutaidon määrä on lisääntynyt. Ihmiset eivät ota niin kamalan kirjaimellisesti, että kunnollisen joulun saamiseksi kaikki lehdessä oleva täytyisi tehdä. Lukijat hakevat lehdistä samaa kuin minäkin tekijänä - tunnelmaa.”

”Joulu on mielenkiintoinen tihentymä meidän kulttuurissamme”, sanoo antropologi Laura Assmuth. ”Toisaalta siihen liittyy halu päästä arjen keskeltä rauhoittumaan, ja toisaalta sitä edeltää aivan mielipuolinen tohina.”

Assmuth on kutsunut naista joulun papittareksi. Hänen mukaansa naiset itse ottavat perheyhteyden säilyttämisestä ja uusintamisesta paljon miestä enemmän roolia. Se heijastuu myös jouluun ja sen valmisteluun.
”Toisaalta, onhan se vähän tasoittunut”, Assmuth näkee. ”Suomalaisen maaseutuideaalin myötä myös miehille löytyy mielekästä tekemistä. On kuusen hakua, kinkusta vastaamista ja muuta. Kyllähän monissa perheissä miehet ja lapset osallistuvat joulun laittoon hirveän paljon.”


copyright YLE/videokuvaa

ONKO JOULU NAISILLE LIIAN RANKKA?

”Sitä voisi miettiä niin päin, että miksi naiset ovat omineet joulun itselleen...” vastaa päätoimittaja Anneli Myller. ”Mikseivät miehet voisi tehdä joulua? Kokeilisivat ainakin jonakin jouluna. Mutta – sitten naisilla ei myöskään ole valitusoikeutta.”

Miten joulu sujuu joululehden päätoimittajan kodissa?
”Keskityn itse pääasiassa kuuseen”, kertoo Anneli. ”Olen vuosikausia ollut joulukuusen lasikoristeiden kerääjä. Kuuntelen paljon joulumusiikkia, katselen joululeffoja, luon tunnelmaa. Meillä mies tekee ruuat.”

Onnellisesta hymystä ei voi erehtyä.


Priima/Regina Rask