Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Talo Thaimaahan
 
Kategoriat:

Se on jo tuttu juttu, että suomalaisia asustaa Espanjan aurinkorannikolla kymmeniä tuhansia, kuka pysyvämmin, kuka vain lomaillen. Mutta myös kiinnostus asunnon omistamiseen Thaimaassa on kasvanut viimeisten kahden vuoden aikana huimasti. Aika monen eläkehaave taitaa olla talviasunto etelän lämmössä.

Eija ja Marko Hietalan unelma toteutui, kun oma talo valmistui syksyllä, mutta ei suinkaan Espanjaan, vaan Thaimaahan joitakin kilometrejä Hua Hinin pohjoispuolelle. Suurinta syytä pitkälle mökkimatkalle ei paljon tarvitse arvailla - sää. Tasainen yli 30:n asteen lämpötila ja vain harvat sadepäivät houkuttavat yleisesti ottaen varmaan suurinta osaa meistä suomalaisista.

Vaikka matkan pituus arveluttaa monia, Hietalat eivät kanna huolta: ”Tää on oikeastaan melkein sama, että matkustaako autolla 10 tuntia Lappiin vai istuuko saman ajan lentokoneessa tänne”, sanoo Marko ja Eija jatkaa: ”Ja täällä kun me ollaan, niin täällä ei mikään maksa oikein mitään."

Hietalat viettävät tällä kertaa Chan Tha Gardenin -alueen vastavalmistuneessa talossaan kaksi viikkoa ja aikovat sisustaa sitä. Tarkoituksena on hankkia vähän huonekaluja mm. tv-taso ja sohva. Pihalle suomalaiset hankkivat tällä matkallaan myös istutukset, muutamia pensaita ja palmuja.


SUOMALAISTEN SUOSIOSSA

Kanadalaisomistuksessa olevalla Chan Tha Gardenin loma-asuntoalueella on nelisenkymmentä taloa, joista valtaosassa on suomalaiset asukkaat. ”Tän piti olla alunperin kansainvälinen alue, mutta sitten me huomattiin, että suomalaiset olivat rakennuttaneet melkein kaikki talot”, sanoo Eija Hietala. Se ei ole välttämättä huono juttu, sillä vaikka asukkaat ovat kotona hyvin eri aikoihin, on naapuruston välille syntynyt jo hyvä henki.

Suomalaisen 24 Housing Oy:n välittäjä Harri Väänänen vahvistaa, että edellä mainittu kuvastaa hyvin nykytilannetta. ”Joo, kyllä se on kasvanut, se on kasvanut samalla lailla kuin matkailu Thaimaahan. Vuosi vuoden jälkeen on nähtävissä komeita nousulukuja ja siitä tietenkin aina osa siivilöityy tähän, tähän asuntopuolelle, ihan niin kun joka paikassa, mihin me suomalaiset paljon menemme, niin joukossa on aina niitä, jotka katsovat, että tätä ois ihan kliffa paikka asua vaikka vähän pitempäänkin.”

Samaa sanoo 10 vuotta sitten rajavartiolaitoksesta eläkkeelle jäänyt, sittemmin taksiyrittäjäksi ryhtynyt Kuisma Lius. Suomalaisten määrä on kasvanut koko ajan. Sen huomaa Liuksen mukaan lisääntyneissä ajoissa muun muassa lentokenttäkuljetuksissa ja kyyteinä Chan Tha Gardenin tyyppisille loma-asuntoalueille. ”Ja kyllä tuolla Hua Hinin kaupungilla näkee, että siellä puhutaan hyvin paljon suomea”, Lius lisää. Hän epäilee, että pelkästään Hua Hinin alueella on satoja suomalaisia, jotka ovat hankkineet alueelta asunnon. Perinteisellä Pattayan alueella on Kuisma Liuksen mukaan vielä huomattavasti enemmän suomalaisia.


copyright YLE/videokuvaa

THAIMAA KIINNOSTAA MYÖS RAKENTAJIA

Cha-Amissa, kolmisenkymmentä kilometriä Hua Hinin alueelta pohjoiseen, pitää pääkonttoriaan suomalaisen Jussi Annusen Nordic Lights Group Corp Co. Yhtiö rakennuttaa parhaillaan noin 200 omakotitaloa, jotka on tarkoitus myydä - kenellekä muulle kuin suomalaisille.

Annusen yritys on yksi noin kymmenestä Thaimaassa toimivasta suomalaisesta rakennusliikkeestä. ”Me puhutaan itse tästä meidän kolmantena projektina, vaikka tää kulkee yhä edelleen työnimellä Dragons Dream 2. Tää on iso, tässä on yhteensä 70 raita. Yksi rai on 1600 neliötä, joten siitä tulee vähän toistakymmentä hehtaaria...on tätä tonttia täs täytettävänä”, hymyilee Annunen.


LOMA-ASUMINEN TUOTTAA

Hietaloitten talo maksoi noin 130 000 euroa, mutta huomattavasti huokeammallakin toki pääsee talon omistajaksi, sillä Annunen kertoo, että nyt rakenteilla olevat talot maksavat noin 50 000 euroa kappale. Eija Hietala sanoo, että he sijoittivat tavallaan yhteiseen aikaan ja elämänlaatuun, mutta ei kiellä, ettei loma-asunnolle olisi laskettu myös pääoman tuottoa.

Annunen sanookin, että Thaimaassa tulee asunnoille vielä yllättävän hyvää tuottoa. Esimerkkinä hän kertoo, että täysin vastaavia taloja kuin nyt rakennetaan, myytiin vuonna 2005 hinnalla 39 000 euroa, ja samoja taloja, jotka silloin myytiin, myydään nyt jo uudestaan yli 60 000 eurolla. Hän laskeskelee, että rakennuksen vuotuinen arvon nousu on jopa 20 prosenttia.

Harri Väänänen on hieman maltillisempi, mutta arvioi hänkin vuotuiseksi arvonnousuksi 5–10 prosenttia. Hän tosin muistuttaa, että vuokraamalla talon osaksi vuotta voi saada 7 %:n puhtaan tuoton vielä lisäksi. Hän toteaa kuitenkin, että ”Mä olen saanut sellasen vaikutelman, että kyllä se sijoitus on kuitenkin ennen kaikkea siihen elämänlatuun.”


copyright YLE/videokuvaa

OMA PAIKKA TUNTUU TURVALLISELTA

Hietalat käyvät Thaimaassa neljä kertaa vuodessa, parin viikon jaksoissa. Eikö kuitenkin olisi järkevämpää asua kaksiviikkoiset lomat hotellissa? ”Se on jotenkin hirveen kiva, et täällä on oma paikka, ja tässä vaiheessa, kun asunnon ostaa, ostaa, ne on vielä edullisia, mutta sanotaan mennään kolme–viis vuotta eteenpäin, niin ehkä sitten hinnat on jo niin kovat, että sitten ei enää pysty ostamaan”, kuittaa Eija Hietala.


Priima/Esa Viherä