Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Kuumailmapalloilua
 
Kategoriat:

Mikä on iso ja värikäs? Sillä lentää ahtaasti, mutta ihanasti 3-4 henkilö, jos ei ole pilvistä eikä liian tuulista.

Kuumailmapallolentämistä harrastaa Suomessa vain noin 200 ihmistä, mukaan lukien lentäjät ja maahiset. Heistä suurin osa on miehiä. Lajista todella hankalan tekee se, että vuodessa ei ole kovin montaa täydellistä päivää pallolentämiseen.

Suomen syksyt ja talvet ovat usein pilvisiä ja sateisia. Kuumailmapallon on pysyteltävä selvästi erossa pilvistä. Kesäpäivällä taas maan ja ilman lämpötilaerot aiheuttavat nousevia ilmavirtauksia, mikä tekee lentämisestä kovin holtitonta. Yllättäen parhaimmat lentosäät löytyvätkin talven pirteistä pakkaskeleistä sekä aikaisista kesäaamuista, jolloin aurinko ei vielä porota täysillä ja myöhäisistä kesäilloista, jolloin aurinko paistaa enää viileästi.


copyright YLE/videokuvaa


MAAHISET

Kuumailmapalloilusta löytyy vähän yllättävä toinenkin harrastusmuoto: palloilua ei nimittäin pystyisi harrastamaan ollenkaan ilman päteviä maahisia, lentoavustajia. Heidän kanssaan pallo viedään nousupaikalle ja valmistellaan lentoa varten. Maahiset ovat myös viimeisiä, jotka roikkuvat korin köysissä kiinni ennen kuin kapteeni antaa lähtökäskyn.


TAIVAANVAINUKOIRAT

Lähdön jälkeen nämä maahiset, tai ehkä paremminkin taivaanvainukoirat, tarttuvat karttaan ja suunnittelevat reitin, jota pitkin he lähtevät ajamaan pallon perässä. Ja nimenomaan pallon perässä, ei sen edellä, koska saavutettu etumatka menetetään usein tuplasti, jos tuuli tekee tepposet ja pallo kääntääkin yllättäen suuntaansa.

Priiman testatessa pallolentoa minkäänlainen vainukoira ei olisi ehtinyt perille: pysyäksemme riittävän etäällä pilvistä jouduimme lentämään alle 500 metrissä eikä autosta näe kovin pitkälle mataliin korkeuksiin. Lisäksi tuuli teki vielä pari pientä tepposta. Niinpä maahinen ja kuvaaja saapuivat paikalle vasta noin 10 minuuttia onnellisen laskumme jälkeen ja poimivat meidät kyytiin pellolta, jonne naapuritalon lapset olivat jo ehtineet ensihätiin.


copyright YLE/videokuvaa


MALTTIA JA HERMOJA

Kapteeni ja kouluttaja Olli Luoma kertoo, että tärkein edellytys kuumailmapalloilun harrastamiselle on maltillinen ja rauhallinen luonne. Uusille harrastajillekin on kuulemma tilaa.

Lupakirja maksaa n. 3000-4000 euroa. Koulutukseen kuuluu teoriaosuus ja vähintään 16 lentotuntia.


Priima/Risto Kuusisto