Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Wau-arkkitehtuuri pyrkii luomaan hätkähdyttäviä maamerkkejä
 
Kategoriat:

Huomiota herättävä ns. Wau-arkkitehtuuri saa ihmiset repimään hiuksiaan puolesta ja vastaan. Joidenkin mielestä uusien rakennusten tulisi sulautua huomaamattomasti vanhojen rakennusten syliin, kun toiset taas toivovat uusilta taloilta Wau-elämäystä.

Suomessa ehkä ainoa Wau-arkkitehtuurin edusta on Helsingissä sijaitse Steven Hollin suunnittelema Kiasma-rakennus. Helsinkiin on suunnitteilla muutamia kohteita, jotka kyllä panevat huokaisemaan "Wau!" tai "Häh?" Mitä sanoisitte esimerkiksi tästä muotovaliosta Koivusaaressa?


copyright YLE/videokuvaa


Esimerkki toteutumaisillaan olevasta WOW-rakentamisesta Helsingissä voisi olla tämä Hanasaaren Kalasatamaan ideoitu Wau-kohde. Se ei ole enää pelkästään ajatusleikki.

copyright YLE/videokuvaa


Keski-Pasilastakin on olemassa monia visioita. Tässä on niistä viimeisin. Monien mielestä tämä on ehtaa Wau-arkkitehtuuria.


copyright YLE/videokuvaa


Katajanokan hotellisuunnitelma on herättänyt myrskyistä keskustelua arkkitehtuurin arvoista. Yhteensä kolmekymmentäneljä arkkitehtuurin ja kaupunkisuunnittelun professoria on ajanut koko hankkeen pysäyttämistä vedoten siihen, että hotelli ei sovi herkkään maisemaan Helsingin Eteläsatamassa.


copyright YLE/videokuvaa


Priima/Risto Kuusisto