Hae yle.fi:stä:

 
Tekstiversio | Tekstikoko: + / -
 
 
 

YLE-kirjautuminen

 
 
Perjantai 13. päivä
 
Kategoriat:

Tänä vuonna se sattuu kolme kertaa. Perjantai ja 13. päivä. Paraskevidekatriafobiasta eli 13. päivän pelosta kärsivä lamaantuu, ja me muut muistamme ainakin vitsailla epäonnen päivästä.

Esimerkkejä pahan onnen perjantaista riittää: Perjantai 13.7.2007. Keihäänheittäjä Tero Pitkämäen keihäs osuu pituushyppääjä Salim Sdirin selkään Roomassa. Perjantai 13.10.1973 lentokone syöksyy Andien vuoristoon, ja eloonjääneet joutuvat syömään kuolleita matkatovereitaan pysyäkseen hengissä.


IKIVANHOJA ENNAKKOLUULOJA

Luku 13 on ollut outouden vertauskuva jo 5000 vuotta. Sumerilaisten kalenteria pidettiin vuodenaikojen tasalla lisäämällä siihen joka seitsemäs vuosi 13. kuukausi. Ylimääräinen kuukausi oli hieman pelottava, kaikkien outojen asioiden vertauskuva.

Kristityssä perinteessä luku 13 muistetaan viimeisen ehtoollisen osanottajamääränä. Nyt, liki kaksituhatta vuotta myöhemmin, kutsuille ei vieläkään haluta 13 vierasta, koska uskomuksen mukaan silloin joku osallistujista kuolee pian.

Perjantai taas oli Jeesuksen aikaan yleinen julkisten rangaistusten toimeenpanopäivä. Siksi myös ristiinnaulitseminen tapahtui perjantaina.


SILKKAA TAIKAUSKOA

”Ihmisen mielentila, onni tai epäonni, ei voi olla etukäteen merkittynä kalenterissa. Luku 13 tai perjantai aiheuttaa epäonnea yhtä paljon kuin sanan sade sanominen aiheuttaa sadetta”, Psykologi, dosentti Marjaana Lindeman Helsingin yliopistosta kuittaa pahaenteisen päivän silkaksi taikauskoksi.

”Perjantain ja 13. päivän onnettomuuksien odottelu on yleensä vain tapa, eikä siihen oikeasti uskota. Toisaalta, vaikka järki sanoo ettei mitään tapahdu päivämäärän vuoksi, jokin pieni ääni pään sisällä voi kehottaa olemaan erityisen varovainen. Ihminen voi uskoa asioihin, joiden tietää olevan valhetta.”


copyright YLE/videokuvaa


ASTROLOGIN PAKEILLA 13. KERROKSESSA

Varsin monessa korkeassa rakennuksessa ei ole laisinkaan 13. kerrosta. Ainakin hississä numerointi hyppää sen yli. Sama pätee monen lentoyhtiön koneiden penkkirivien numerointiin.

Astrologi Tuija Uusitalo ei tunne pelkoa 13. päivää tai kerrosta kohtaan. Tosin tapaamispaikassamme helsinkiläisessä Hotel Tornissa, 13. kerros on virallisesti 14.

”Perjantai 13. päivä ei ole astrologisesti mitenkään merkittävä. Silloin kannattaa jättää asioita tekemättä vain, jos pelko kyseistä päivää kohtaan saa tekemään ehkä vaarallisiakin virheitä.”

Astrologin varoitus on asiallinen. Suomalaisen tutkimuksen mukaan naisten kuolonkolareiden määrä lisääntyy perjantaina 13. päivänä 61 prosentilla, ja brittitutkimuksen mukaan liikenneonnettomuusriski kasvaa kaikilla yli puolella.


Priima/Tiina Klemettilä